Så mange som 27 kan ha blitt drept og et 80-tall er såret. Det forstår man når man ser ødeleggelsene.

En bombe gikk av inne i katedralen i byen Jolo i Sulu-provinsen, midt under messen søndag.  Da folk løp ut gikk det av en ny bombe.

Solo-provinsen er den eneste som stemte nei i en folkeavstemning om de muslimskdominerte områdene skulle få selvstyre. Den IS-tilknyttede Abu Sayyaf-gruppen holder til i området. De holder fremdeles utenlandske gisler. I tillegg er det små jihadistgrupper som har utført halshugginger.

Witnesses said the first blast inside the Jolo cathedral in the provincial capital sent churchgoers, some of them wounded, to stampede out of the main door. Army troops and police posted outside were rushing in when the second bomb went off about one minute later near the main entrance, causing more deaths and injuries. The military was checking a report that the second explosive device may have been attached to a parked motorcycle.

Det er ikke første gang muslimske ekstremister angriper kirken:

A Catholic bishop, Benjamin de Jesus, was gunned down by suspected militants outside the cathedral in 1997.

Det muslimske opprøret har kostet 150.000 mennesker livet.

Eksplosjonen skjedde to dager etter at valgkommisjonen fastslo at innføringen av selvstyre i den muslimske Mindanao-regionen var godkjent i en folkeavstemning 21. januar.

Opprettelsen av Den autonome regionen Bangsamoro er en viktig del av fredsavtalen mellom den filippinske regjeringen og den største muslimske opprørsgruppen Den islamske Moro-fronten for frigjøring i 2014.

Den tar sikte på å få slutt på et 50 år gammelt opprør i det muslimske sør som har kostet 150.000 mennesker livet.

Selv om de fleste muslimske regionene stemte for selvstyre, var det et flertall imot i Sulu, der Jolo er den største byen på øya Jolo. I Sulu er det en rivaliserende gruppering som er imot selvstyre.

Men regionen har også vært preget av virksomheten til en annen opprørsgruppe, islamistiske Abu Sayyaf, som både Filippinene og USA klassifiserer som en terrororganisasjon etter mange år med bombeangrep, kidnappinger og drap. (NTB)

President Duterte lovte å finne gjerningsmennene.

«We will pursue to the ends of the earth the ruthless perpetrators behind this dastardly crime until every killer is brought to justice and put behind bars. The law will give them no mercy,» the office of President Rodrigo Duterte said in Manila.

It said that «the enemies of the state boldly challenged the government’s capability to secure the safety of citizens in that region. The (Armed Forces of the Philippines) will rise to the challenge and crush these godless criminals.»

Opprøret på Minadanao har vært et vedvarende problem for regjeringen i Manila. d

I 2017 forskanset jihadister seg i byen Marawi. Duterte innførte unntakstilstand.

There have been speculations that the bombings may be a diversionary move by Muslim militants after troops recently carried out an offensive that killed a number of IS-linked extremists in an encampment in the hinterlands of Lanao del Sur province, also in the south. The area is near Marawi, a Muslim city that was besieged for five months by hundreds of IS-aligned militants, including foreign fighters, in 2017. Troops quelled the insurrection, which left more 1,100 mostly militants dead and the heartland of the mosque-studded city in ruins.

Duterte declared martial law in the entire southern third of the country to deal with the Marawi siege, his worst security crisis. His martial law declaration has been extended to allow troops to finish off radical Muslim groups and other insurgents but bombings and other attacks have continued.

https://www.miamiherald.com/latest-news/article225146490.html

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.