Pakistanerne skvises av en hær som ikke tar menneskelige hensyn og et Taliban som sender selvmordsbombere mot myke mål og plasserer veibomber som sprenger busser i lufta.

Det er Amnesty som forteller at hæren i Sør-Waziristan behandler Mehsud-stammen meget brutalt.

Civilians trying to flee the conflict zone in South Waziristan may be suffering collective punishment at the hands of the Pakistan army, and some have been banned from major roads, a human rights group has claimed.

Amnesty International said civilian members of the Mehsud tribe, trying to leave the region in rag-tag convoys often travelling on the backs of donkeys, were being unfairly harassed by troops suspicious that militants may be hiding among the refugees.

«Mehsud tribespeople, including women and children, are being punished on the roads as they flee simply because they belong to the wrong tribe,» said Sam Zarifi, Amnesty’s Asia-Pacific director. «This could amount to collective punishment, which is absolutely prohibited under international law.»

Destabilisering

Taliban og samarbeidende terrorgrupper driver en utstrakt bombekampanje over hele Pakistan, åpenbart for å destabilisere landet.

A suicide bomber killed eight people at a major air force complex yesterday and many more were wounded in an attack outside a restaurant in the city of Peshawar. In a third incident, up to 17 people travelling to a wedding were killed when their bus struck a landmine.

De tre angrepene sier noe om hvor bredt spekter Taliban går etter.

En selvmordsbomber på sykkel forsøkte å ta seg inn på flybasen Kamra ca 5 mil fra Islamabad. Han slapp ikke inn og sprengte seg i lufta ved inngangen. Det spesielle ved angrepet var at Kamra skal være basen hvor Pakistan lagrer flyene som skal bære atomvåpen, mao en nøkkelinstallasjon. Alt som har med trussel mot Pakistans atomvåpen følges med argusøyne av NATO og USA spesielt.

De andre bombene bar preg av ren og skjær terror mot sivile.

Several hours later, in the north-west city of Peshawar, a suicide bomber attacked a complex that includes a restaurant and wedding halls. No one was killed but at least a dozen people were injured, some seriously. Hours later, a bus in the Mohmand tribal region was torn apart, apparently after it drove over a landmine. At least four women and three children were among the 17 people killed, said an official.


Pakistan army ‘punishes civilians’

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂