Sakset/Fra hofta

Fra og med 1. juli 2019 kommer Frankrike til å senke toppfarten på cirka 400.000 km tofelts-veier fra 90 til 80 km/t. Myndighetene ønsker med dette å spare 350–400 liv årlig og samtidig redusere utslippene med 30 prosent, skriver Teknisk Ukeblad.

Men opinionsundersøkninger viser at 74 prosent av befolkningen er imot hastighetsnedsettelsen – og mange anser at den egentlige hensikten ikke er å øke trafikksikkerheten, men at det snarere er en metode for at staten skal øke inntektene sine i form av bøter. Det store antallet fotobokser har også vært med som et punkt på des Gilets jaunes lange liste over statens urettferdige handlinger overfor innbyggerne.

De Gule vestene mener at Frankrikes planlagte hastighetsnedsettelse er en metode som har til hensikt å melke innbyggerne med bøter. I kjølvannet av protestene har omkring 60 prosent av landets fotobokser blitt vandaliserte,

Fotoboksene er blitt ødelagt på ulikt vis, alt fra å bli dekket til med nettopp en refleksvest eller en søppelpose, via maling over kameralinsen til at noen har plassert et traktor- eller lastebildekk med bensin i rundt stolpen og tent på.

Regjeringen er not amused:

– Jeg har sett idioter legge ut fotos av seg selv ved siden av en ødelagt fotoboks i sosiale medier. Jeg håper at de aldri vil oppleve den tøffe virkeligheten dødsfall i trafikken innebærer, sier Frankrikes innenriksminister Christophe Castanet.

Reparasjoner av fotobokser koster alt fra noen få tusenlapper til omkring millionbeløp for de dyreste enhetene. Frankrike har siden 2004 overlatt mesteparten av hastighetsovervåkningen til kameraene, og når overvåkningen er slått ut, kjører selvsagt bilistene raskere. Regjeringens statistikk for desember viser en generell hastighetsøkning på 20 prosent for hele landet.

Men nå testes et nytt, avansert kamera som skal være vanskeligere å sabotere, og som dessuten er plassert på en cirka fire meter høy stolpe (a la Norge). 6000 av dem skal være utplasserte innen 2020.

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!