Migranter på en pickup i Afrika. Foto: Spansk politi.

Et nettverk av menneskesmuglere som har hjulpet tusenvis av migranter fra Afrika sør for Sahara med illegal migrasjon til Spania, er blitt oppløst takket være et politisamarbeid mellom Spania, Frankrike og Niger som ble innledet i 2017.

To personer er arrestert, og en av dem er kjent for å være blant de største migrantsmuglerne de senere årene, går det frem av en pressemelding fra spansk politi som er omtalt blant annet i El País.

Organisasjonen inntjening er blitt estimert til omlag 250.000 euro pr. år. I de travleste periodene sendte den hver dag avgårde 30 pickup-er lastet med migranter, som betalte 120 euro for den forestående etappen.

Etterforskningen begynte da det ble kjent at en mektig menneskesmugler i Agadez, som er et viktig transittpunkt for migranter på vei nordover, hadde kontroll med organiseringen av den livsfarlige transporten gjennom Sahara, hvor smuglere fra tid til annen har overlatt migrantene til sin egen skjebne.

Etterforskerne oppdaget i den forbindelse at det finnes ghettoer i Agadez hvor migranter venter i skjul på å kunne organisere reisen videre, og at disse områdene kontrolleres av andre aktører som koordinerer trafikken med menneskesmuglerne.

Analyser av elektronisk kommunikasjon viser at smuglernettverket hadde samarbeidspartnere både i afrikanske og europeiske land.

Markedet for slike tjenester er praktisk talt uuttømmelig, og to arrestasjoner vil åpenbart ikke dempe trafikken.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂