Ernesto Araujo tar over som utenriksminister i Brasil den 1. januar 2019. Foto: Adriano Machado / Reuters / Scanpix.

Brasils påtroppende regjering, som tar over makten ved årsskiftet, kommer til å trekke landet fra FNs migrasjonsavtale Global Compact for Migration, melder Bloomberg og Reuters.

Dermed har de to folkerikeste statene på det amerikanske kontinentet sagt nei til avtalen, som 164 land nylig vedtok ved akklamasjon under et møte i Marrakesh. USA var det første landet i verden som besluttet ikke å akseptere avtalen.

Kunngjøringen om at Brasil trekker seg, kommer fra Ernesto Araujo, som blir utenriksminister i Jair Bolsonaros påtroppende regjering:

“The Bolsonaro government will dissociate from the Global Compact for Migration … an inappropriate instrument to deal with the problem,” Araújo wrote on Twitter late that same say.

Begrunnelsen er at migrasjonssaker ikke egner seg til å håndteres globalt:

“Immigration shouldn’t be treated as a global issue, but rather in accordance with the reality of each country.”

Det er ikke så overraskende at det nettopp er Brasil som følger i USAs (og Chiles) fotspor. Jair Bolsonaro, som vant presidentvalget i Brasil den 28. oktober, har ofte blitt sammenlignet med Trump, og valgseieren bærer bud om et nærmere forhold mellom de to landene.

Bolsonaros statsråd-in-spe Ernesto Araujo, som er globaliseringsmotstander og tilhenger av en hard linje mot Kina, har også stor sans for den amerikanske presidenten, som han kaller Vestens redningsmann.

Brasils nye regjering ønsker da også i likhet med Trump en strammere innvandringspolitikk. (Det er dessuten blitt sagt at Brasils ambassade til Israel vil bli flyttet til Jerusalem under den nye administrasjonen.)

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

[simpay id=»280380″]

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.