Medlemmer av den lovgivende forsamling i Rio de Janeiro for PSL-partiet poserer foran et bilde av presidentkandidat Jair Bolsonaro 11 oktober. Foto: Ricardo Moraes/Reuters/Scanpix

Favoritten til å bli Brasils neste president Bolsonaro, har Trump som ideal og vil følge hans utenrikspolitikk. Det betyr et stort skifte for en nasjon som tradisjonelt har ligget til venstre.

Måten Reuters karakteriserer dette skifte på sier mye om Reuters:

The far-right front-runner in Brazil’s presidential race plans to put foreign policy in the hands of a diplomat who has praised the nationalist agenda of U.S. President Donald Trump that has shaken the global order, an adviser to the candidate said.

Ord som «far-right» stempler Bolsonaro. Er det Trump som har rystet den globale orden, eller var den i uorden før han tiltrådte. Mange mener Obama la til rette for et kaos som Trump arvet. Trump gjenreiser orden, men det er som et korrektiv til Obama.

Dette har Bolsonaro sans for.

Alt tyder på at han blir Brasils neste president. NRK og mediene forsøker å diskreditere han så godt de kan, men det ser ikke ut til å hjelpe. Bolsonaro blir trolig valgt.

Det kan bety at tyngdepunktet forflytter seg i Latinamerika som har vært preget av venstreorienterte regimer, som er i ferd med å bli stadig mer autoritære. Tiden er ved å renne ut for både Maduro i Venezuela og Ortega i Nicaragua.

Trump kan få en mektig partner i Bolsonaro på et kritisk tidspunkt.

Mannen som er aktuell som utenriksminister er Ernesto Fraga Araujo.

Ernesto Fraga Araújo, head of the United States and Canada department at the foreign ministry, is Bolsonaro’s first choice for the role, according to Paulo Kramer, a politics professor who advises the Bolsonaro campaign.

En av de trekkene som er aktuelle er å flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem. Australia vurderer det samme. Det vil være en stor seier for Trump og Israel hvis to så mektige land følger hans eksempel.

Men Araéjo tenker mer fundamentalt enn som så. Han ser på Trump som Vestens redningsmann fra islam og globalisme. Trump forsvarer kristendommen og vestlig sivilisasjon. Disse tingene var det ikke lov å si inntil for ganske kort tid siden, men det at de kopieres i Brasil viser at Trump ikke er noe blaff.

In unusual behavior for a Brazilian diplomat, Fraga Araújo has used a personal blog dedicated to arguments “Against Globalism” to call for Brazilians to back Bolsonaro’s campaign. But it was an article called “Trump and the West” in a diplomatic journal that showed the Bolsonaro camp how much the 51-year-old diplomat shared their world view, Kramer said.

Fraga Araújo argued in the paper that Trump is saving Western Christian civilization from radical Islam and “globalist cultural Marxism” by standing up for national identity, family values and the Christian faith as Europe has not.

Brazil has a chance to recover its “Western soul,” embrace Trump’s brand of nationalism, and pursue its national interests instead of being tied to blocs of nations, he wrote.

Brasil skal følge nasjonens interesser, og om nødvendig si opp handelsavtalene Mercosur og BRICS.

Bolsonaro legger ikke skjul på at Trump har vært hans store inspirasjon i valgkampen.

Bolsonaro has not been shy about his affinity for the U.S. president, whose 2016 campaign served as a model for his own anti-establishment movement, pledging an iron fist against corruption and crime.

“Just like he wants to make America great, I want to make Brazil great,” the former army captain said on the Roda Viva television program in July.

He proudly saluted the U.S. flag at an event in Florida with Brazilian expatriates, according to a video his campaign posted on social media last year.

Det er tydelig at venstresiden har vanskelig med å takle at Brasil går til høyre. De har forsøkt å henge ut Bolsonaro og male ham i de mørkeste farger.

Brazil right-winger would follow Trump’s lead on foreign policy

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂