Bilde: Dystre ansikter i Det hvite hus: Fra venstre  seniorrådgiver Stephen Miller, Kellyanne Conway, Steve Bannon, Michael Flynn, Jared Kushner og Reince Priebus. Foto: Carlos Barria/Reuters/Scanpix.

Michael Flynn går av som nasjonal sikkerhetsrådgiver. Det er et stort personlig nederlag, men også et politisk nederlag for presidenten.

Hvem han velger som etterfølger vil si mye om Trump endrer kurs og «tilpasser» seg. Men Trump er ikke dummere enn at han forstår at hvis han gir sine fiender blod på tann er ikke Flynn den siste som må gå.

Mediene jakter kontinuerlig på sprekker i Trump-administrasjonen som de kan forsøke å bruke til å bryte den opp. Flynn ga dem en anledning da det skal ha vist seg at han ikke snakket sant om samtalen han hadde med den russiske ambassadøren samme dag som Obama utviste 35 russiske diplomater.

Flynn sa han ringte for å kondolere med alle de omkomne etter flystyrten over Kaspihavet, og for å ønske godt nytt år. Han skal ha forsikret at han ikke nevnte sanksjonene. Mike Pence gikk ut 15 januar og gikk god for Flynn. Men så viser det seg at det ble gjort opptak av samtalen, og av den fremgår det at Flynn og ambassadøren berørte sanksjonene.

Dermed hadde Flynn satt Pence og administrasjonen i en vanskelig situasjon. Han ble tvunget til å gå av.

Trump-administrasjonen er under konstant angrep. Da gjelder det å holde sammen. Ifølge Wall Street Journal skal ikke Flynn ha vært en teambuilder.

He clashed with several members of Mr. Trump’s cabinet, including Homeland Security Secretary John Kelly and Secretary of State Rex Tillerson. The disagreements, particularly over some of Mr. Flynn’s hires, grew so heated at one point that two of Mr. Trump’s top advisers—Jared Kushner and Steve Bannon—flew from New York to Washington before the inauguration to meet with the incoming president’s nominees, said two people familiar with the meeting.

Men like viktig er spørsmålet om lojalitet innad: Er det slik at etterretningstjenestene undergraver Trump-administrasjonen innenfra? Under Obama ble lekkasjer straffeforfulgt med nidkjærhet. Mediene og det liberale USA har skapt en hysterisk motstand mot Trump som inviterer til lekkasjer. Det kan vise seg å bli et stort problem for presidenten.

Daværende justisminister Sally Jones skal ha advart Trump om at Flynn kunne bli gjenstand for russisk utpressing, siden han ikke hadde snakket sant om innholdet av samtalene med den russiske ambassadøren. Det var dessuten ikke én samtale, slik Flynn påsto, men to.

The Justice Department warned the Trump administration last month that U.S. intercepts contradicted Mr. Flynn’s denials that he had discussed sanctions with a Russian ambassador, according to a person familiar with the matter. The message was meant both to advise the administration of the apparent contradiction and to let them know that the discrepancy could, in theory, be used as blackmail by Russia against Mr. Flynn someday, according to this person.

The warning from the Justice Department came from Acting Attorney General Sally Yates, an Obama administration holdover who was later fired by Mr. Trump for her refusal to defend in court his executive order temporarily blocking visitors from some countries, this person said.

Hvem Trump velger som Flynns etterfølger vil gi et signal om kursen videre. David Petraeus er nevnt. Han var også aktuell som kandidat før kabinettet ble satt sammen. Petraeus er utvilsomt en dyktig strateg, men han har logret for Obamas unnfallenhet overfor islam og ikke villet gå løs på problemet i dets enorme omfang.

Trumps fiender er som haier som lukter blod. De har klart å felle én mann og venter bare på neste feilsteg.

 

https://www.wsj.com/articles/donald-trump-s-national-security-adviser-mike-flynn-resigns-1487045703