Tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn har tilstått bevisst å ha løyet til FBI om kontakten med den russiske ambassadøren. Innrømmelsen gjelder to samtaler med ambassadør Sergej Kiseljak.

Det er ikke lett å få grep om hva det handler og hva som er så alvorlig. Man må se et større bilde for å forstå hva det handler om: Bob Mueller og hans team forsøker å sette fast presidenten av United States of America. Det gjør de ved å gå etter de svakeste leddene.

Mediene har gått utallige runder i ringen hvor de har hamret løs på Trump-administrasjonen. Så sent som i går meldte New York Times at Lex Tillerson er på vei ut, og i dag heter det at Trump er i ferd med å miste grepet. Mediene beholder masken og ler aldri.

Det gjør heller ikke Mueller. Flynn står laglig til for hugg. Han har selv rotet seg opp i saker, både gjennom lobbyvirksomhet for Tyrkia og Russland, og deretter ved ikke å være helt sannferdig overfor visepresident Mike Pence om hva han sa til den russiske ambassadøren. Det kostet ham jobben som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

De tingene Flynn innrømmer å ha løyet om, er det vanskelig å se noe alvorlig med. De to samtalene foregikk i overgangsfasen, dvs. etter valget, hvor ethvert team har ute følere til andre stater.

Den første samtalen fant sted 24. januar og gjaldt sanksjoner som Obama hadde innført mot Russland. Flynn hevder at han ikke ba russerne om å avstå fra å gjengjelde sanksjonene. Det ville være til Trumps fordel om Putin ikke gjorde det.

Men av en eller annen grunn har ikke Flynn innrømmet at han ba russerne vente med å reagere. Dét kan nå brukes mot ham.

The charging document says Flynn lied to the FBI on Jan. 24 when he denied asking Kislyak on Dec. 29 «to refrain from escalating the situation in response to sanctions that the United States had imposed against Russia that same day.»

Dette kan ikke sies å ha vært en alvorlig forseelse. Å be Russland avstå fra å eskalere situasjonen etter at Obama hadde innført sanksjoner, var et bidrag til å opprettholde forholdet.

Prosecutors say that Flynn lied when he said that during a Dec. 29, 2016 conversation with Kislyak, he did not ask the Russian diplomat “to refrain from escalating the situation in response to sanctions that the United States had imposed against Russia that same day.”

Den andre samtalen, 22. desember, er mer tricky. Den gjelder avstemningen i Sikkerhetsrådet om israelske bosetninger. Israel ble rasende da Obama-administrasjonen unnlot å nedlegge veto, noe USA tidligere har pleid å gjøre. Dette var Obamas siste stikk til Netanyahu før førstnevnte mønstret av skuta.
Israel beskyldte Obama ikke bare for å unnlate å nedlegge veto, men for å være den som tok initiativet til resolusjonene, noe Israel hevdet at de hadde vanntette bevis for.
Dette kan bare bety at Israel satt med etterretningsinformasjon om arbeidet i Obama-admnistrasjonen, skriver Tom Rogan.
Flynn sa at han ikke ba Kiseljak om at russerne skulle be om en utsettelse eller stemme imot resolusjonen om israelske bosettinger, og at Kiseljak følgelig heller ikke ga noe svar.
Court filings show one count accuses Flynn of wrongly claiming «on or about December 22nd 2016» that he «did not ask the Russian Ambassador to delay the vote on or defeat a pending United Nations Security Council resolution and that the Russian Ambassador subsequently never described to Flynn Russia’s response to his request.»

Men Flynn innrømmer nå at han ba russerne samarbeide for å legge resolusjonen død. Det er det man forventer at en amerikansk administrasjon skal gjøre. Hvis Obama gjorde det motsatte, er det en delikat sak som er lite flatterende for demokratene.

Resolusjonen, rett før jul, vakte voldsom oppsikt i pro-israelske kretser og ble tatt som bevis på at det liberale USA har vendt Israel ryggen. Samtalen den 22. desember er således meget interessant. Den kaster lys over Obama-administrasjonens kniv i ryggen på Israel. Tom Rogan i washingtonexaminer.com:

That’s very interesting.

Because on Dec. 23, 2016, the U.N. vote went ahead. In the absence of a U.S. veto, Israel was condemned for its settlement construction in the West Bank. Yet that’s just the mid-point of the story. Four days after the resolution passed, top Russian diplomats told the Israeli press that they had attempted to delay the U.N. vote. Was this as a response to Flynn’s petitioning?

Very possibly.

Russerne har ikke gjort kjent at de vurderte å motarbeide resolusjonen. Kanskje på Flynns oppfordring. Når det kom til stykket, stemte de for.

Faren for Bob Mueller er at han ikke har kontroll over hva etterforskningen kan avdekke. Den kan rive med seg hendelser som tar seg svært dårlig ut for Obama-administrasjonen.

Resolusjonen 22. desember er en slik. Israelerne sa at de hadde brennsikre bevis for at Obama sto bak.

As I explained in early January, Israel effectively admitted that it had spied on the Obama administration and had found out that the U.S. was responsible for advancing the resolution. Israel also claimed that it would share its «sensitive» and «ironclad» information with the then-incoming Trump administration.

Spørsmålet er: Ble Flynn orientert av israelerne om at Obama-administrasjonen lå bak? Var det derfor han forsøkte å intervenere overfor russerne? Hvis svaret er ja, er dette en langt mer delikate sak for demokratene enn at Flynn har løyet.

Flynn sier at han har hatt det vondt de siste månedene.

However, he said, «I recognize that the actions I acknowledged in court today were wrong, and, through my faith in God, I am working to set things right. My guilty plea and agreement to cooperate with the Special Counsel’s Office reflect a decision I made in the best interests of my family and of our country. I accept full responsibility for my actions.»

Mediene holder seg til scriptet som sier at det må finnes en skurk innen Trump-admistrasjonen, en som kan lede dem til the smoking gun: bevis for Russia collusion.

De slår opp at det var en senior-kilde innen Trumps team som instruerte ham om russer-kontaktene.

Selvfølgelig var det dét. Flynn opererte ikke i et vakuum på dette tidspunkt, i transition-perioden.

Man forsøker å gjøre noe ekstraordinært ut av noe ordinært.

Spørsmålet er hvor lenge det holder.

 

http://www.foxnews.com/politics/2017/12/01/michael-flynn-pleads-guilty-to-false-statements-charge-in-russia-probe.html

http://www.washingtonexaminer.com/michael-flynn-charged-with-lying-to-fbi-expected-to-plead-guilty/article/2642261

BREAKING: Michael Flynn Charged With Making False Statements To The FBI