En tydelig preget Michael Flynn og kona Lordi Andrade utenfor rettsbygningen til US District Court i Washington 18 desember. Foto: Joshua Roberts/Reuters/Scanpix

Dagen da tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn skulle dømmes ble helt annerledes enn både aktorat og forsvarere hadde forestilt seg. Dommer Emmett Sullivan viste seg fra en eksentrisk side. Han hisset seg opp og på et tidspunkt lurte han på om ikke Flynn burde vært tiltalt for landsforræderi.

Emmett spurte aktor om ikke Flynns lobbyvirksomhet på vegne av Tyrkia kvalifiserte til landsforræderi. Han satt og lekte med det amerikanske flagget foran seg:

At points using the flag in the courtroom as a prop, Sullivan said: “You were an unregistered agent of a foreign country while serving as the national security adviser to the president of the United States. That undermines everything this flag over here stands for. Arguably, you sold your country out.”

Sullivan also asked prosecutor Brad Van Grack: «Hypothetically could he have been charged with treason?»

Dette kom bakpå aktor. Landsforræderi er en handling som betyr å gi hjelp til en fiende USA er i krig med. Den har dødsstraff.

Den kjente jusprofessoren Jonathan Turley sa dette plutselige utspillet fra dommeren var som å bli truffet av et tog som befant seg unna skinnene, dvs det ingenting i saken som tilsa at en slik tiltale lå innenfor sannsynlighetsgrensen.

Arbeidet Flynn gjorde for Tyrkia gjorde han før han ble nasjonal sikkerhetsrådgiver. Tyrkia er dessuten en NATO-alliert og ikke et land USA er i krig med.

Conversely, treason is defined as levying war on the United States or giving aid and comfort to a nation with which we are at war. Even raising the question of such a charge against Flynn for his work on behalf of Turkey – a NATO ally – is absurd.

The most worrisome statement by Judge Sullivan involved Flynn being a foreign agent as national security adviser. Flynn’s work as a lobbyist has been raised in the investigation, but this was work Flynn did before he became national security adviser in the White House and was unrelated to the Russia investigation.

Yet the judge cited Flynn’s lobbying on behalf of Turkey as an aggravating factor he was considering in sentencing Flynn – despite the fact that this was not being used by the prosecutor as an aggravating factor.

Det Sullivan gjorde var om snu opp ned på hele rettssaken, i mer enn en forstand. Oppmerksomheten hadde vært rettet mot FBI og Justisdepartementets intervju med Flynn i Det hvite hus 24 januar 2017 og måten det skjedde på. Ble Flynn lokket i en menedfelle? James Comey innrømmet i en ny kongresshøring mandag at han satt på utskrift av samtalene mellom Flynn og den russiske ambassadør. De hadde ikke trengt å spørre Flynn om hva som ble sagt. De visste det.

Flynn tok mot de to FBI-agentene som buddies og hadde rikelig med tid. Peter Strzok skriver at det undret ham at Flynn kunne avse så mye tid. Flynn tilbragte 33 år i det militære. Kanskje han følte de var comrades-in-arms, våpenbrødre?

Den andre agenten var Joe Pientka. Det var han som skrev referatet fra avhøret. Men det ble skrevet flere referat med ulike dato. Det offisielle er datert august 2017, dvs syv måneder senere. Et slikt referat skal forfattes umiddelbart. Det utarbeides umiddelbart et flow chart hvor alle notater inngår. Sist uke krevde Sullivan å få se dokumentene i saken, og det ble spekulasjoner om hele saken kunne bli «kastet ut», avvist pga saksbehandlingsfeil.

Men slik gikk det ikke. Sullivan viste seg som en uforutsigbar figur.

En ting er vel verdt å merke seg: Flynn er ikke anklaget for noe som minner om Russia collusion. Anklagen om mened går på at han svarte svevende om samtalen med ambassadør Sergej Kisljak på to punkter: Om han ba Russland utsette å svare på Obamas utvisning av diplomater og om han ba Russland avstå fra å stemme for en resolusjon i Sikkerhetsrådet som fordømte israelske bosettinger. Begge deler var helt legitime henvendelser for en påtroppende sikkerhetsrådgiver. Det var ikke forespørslene i seg selv som var betenkelige eller ulovlige, det var at Flynn ikke «husket riktig» da han ble spurt av de to FBI-agentene.

Det hører med til historien at agent Pientka har forsvunnet og ikke er å få tak i. Han står under visejustisminister Rod Rosensteins overoppsyn.

Spillet i Washington går videre.

Når dommer Sullivan sjokkerte var det fordi han brakte inn noe som var irrelevant: Flynn arbeidet ikke for Tyrkia da han ble utnevnt.

Han hadde ikke registrert seg slik han burde ifølge FARA-loven (Foreign Agent Registration ACT). Men det er en helt vanlig forseelse i Washington. Måten man ordner det på, er å gjøre opp for seg i ettertid ved å erklære at man har jobbet for den og den klienten. Så får man i høyden en bot.

Ved å snakke om landsforræderi gjorde dommeren saken til et sirkus.

Turley minner om at broren til Clintons valgkampsjef, John Podesta, Tony, har gjort akkurat det samme som Paul Manafort og Flynn og blitt rik av det. Han bor noen oppkjørsler nedenfor Barack Obama i et eksklusivt område av Washington.

Flynn has never been accused of being a foreign agent as national security adviser. Flynn did retroactively declare that his work between August and November 2016 as a lobbyist “could be construed to have principally benefited the Republic of Turkey.” That work was not for Russia and such retroactive declarations are not uncommon.

Indeed, various figures like Democratic powerhouse Tony Podesta (brother of Hillary Clinton campaign chair John Podesta) filed the same retroactive declaration under the Foreign Agents Registration Act involving the same underlying work for the same country.

Violations under Foreign Agents Registration Act (until the Mueller investigation) were rarely prosecuted as criminal matters. The vast majority of cases were matters of simple filings and fee payments, or in a few cases civil penalties.

The failure to file as a lobbyist for Turkey under the Foreign Agents Registration Act hardly makes Flynn the modern-day equivalent of Benedict Arnold. It makes him the Republican version of Tony Podesta, who is enjoying his retirement in his home in the upscale Kalomara neighborhood of Washington a few doors down from the former President Obama and his family.

Hva med dommen? Alle trodde Sullivan skulle dømme Flynn og avslutte saken. Bob Mueller hadde innstilt på at han ikke skulle idømmes fengsel, fordi han hadde samarbeidet. Tiltalen mot to av Flynns forretningspartnere i Tyrkia-PR-arbeidet, stammer fra opplysninger Flynn har gitt.

Men Sullivan var heller ikke fornøyd med at Flynn har inngått en plea bargain med Mueller, hvis han ikke har løyet i FBI-intervjuet. FBI-agentene Pientka og Strzok skrev at de også mente Flynn svarte ærlig om ikke sannferdig.

Men Flynn ville ikke trekke avtalen med Mueller. Sullivan reiste plutselig Tyrkia-saken, og dermed risikerte Flynn å bli dømt til fengsel likevel.

Han spurte Flynn om han ville ha utsatt dommen til mars. Flynn forsto at han burde takke ja til tilbudet.

Dermed ruller saken videre.

Det er grunn til å understreke noe norske medier roter med: At Flynn snakket med den russiske ambassadør hadde ingenting med Russia collusion å gjøre. Hvis man hevder det, villeder man publikum.

Significantly, none of what Flynn and Kislyak discussed had anything to do with alleged Russian collusion with the Trump campaign on the 2016 presidential election or the other matters under investigation by Special Counsel Mueller.

 

Jonathan Turley: Judge surprises Flynn at sentencing hearing – Here’s what to expect next

Gi Document en julegave!

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

[simpay id=»280380″]

Eller betal til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt vipps-nummer er 13629

For å støtte oss via Paypal gå til vår Støtt Oss-side.