Justisdepartementet og FBI har fått en formidabel motstander i Michael Flynns nye advokat, Sidney Powell.

Tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, vil ikke lenger være et lydig vitne i saken mot hans forretningspartner Rafiekian som begynner neste måned. Dermed risikere Flynn et større press mot seg når hans egen sak kommer opp.

Selv om Mueller-rapporten er avsluttet ruller de sakene han reiste videre. Den mest celebre er Flynn. Flynn bøyde på et tidspunkt av og sa seg villig til å samarbeide med påtalemakten. Det ble sagt at han ble satt under et umenneskelig press.

I mellomtiden har det kommet mange bevis på at Flynn ble utsatt for en sammensvergelse både før og etter tiltalen. Daværende FBI-sjef James Comey har offentlig skrytt av at de utnyttet kaoset i Det hvis hus i dagene rett etter innsettelsen, til å sende et FBI-team til Flynn for å avhøre ham. Slike samtaler skal klareres på forhånd gjennom presidenten juridiske kontor, slik at det er juridiske rådgivere til stede. I dette tilfellet ble Flynn forsikret om at han ikke trengte advokat. Det var bare snakk om en uformell prat.

Men samtalen var en felle. Det Flynn sa ble senere brukt mot ham. Mueller og Comey har brukt samme metode mot alle i Trumps omkrets som de ønsket å sette fast: Ta en innledende samtale. Still noen «uskyldige» spørsmål om når og hvor som senere kan danne utgangspunkt for å reise tiltale for å ha løyet for FBI.

I dette tilfellet sa FBI-folkene i ettertid at de hadde inntrykk av at Flynn fortalte sannheten. Men det spiller ingen rolle. Comey og Mueller var ute etter Flynns hode.

Når det går opp for den avhørte at han sitter i saksa, økes presset. Flynn fikk store utgifter til advokater og måtte selge huset. Muellers folk hadde nok tid. De drev beleiring.

Advokatene råder klienten til å gi aktoratet det de vil ha: Innrømmelser av å ha løyet og samarbeid. Målet var hele tiden å få en av Trump-medarbeiderne til å innrømme samarbeid med russerne.

For å oppnå dette sendte de informanter og provokatører inn i Trump-leiren som spredte ryktet om at russerne satt på Hillarys eposter. Målet var at dette skulle gjentas innad i kampanjen slik at det ble selvforsterkende. Det ville vært nok til å få Trump på kroken. Men ryktet fikk aldri fotfeste. Hadde det det gjort hadde Mueller ikke kastet inn håndkleet.

Men Flynn virket fortapt. Inntil han i våres sparket advokatene og hyret Sidney Powell. Powell har arbeidet i justisdepartementet. Hun kjenner systemet innenfra. Hun ble sjokkert da hun som advokat i Enron-saken og saken mot fire sjefer i Merill Lynch oppdaget at statsadvokat Andrew Weissmann tilbakeholdt bevis som var til de tiltaltes fordel, for å kunne felle dem. Dette er ikke lov, men det skjer og Powell var opprørt. Hun skrev en 400 siders bok om forfallet i amerikansk justisvesen.

Det vakte derfor berettiget oppsikt da nyheten kom om at Powell har tatt Flynns sak. Det er Powell som ligger bak når Flynn sier han ikke lenger vil samarbeide med aktoratet. Selvfølgelig betyr det at aktoratet sier opp avtalen de hadde med Flynn.

In court filings unsealed on Tuesday, federal prosecutors in Alexandria, Virginia, said they now planned to portray Flynn as a “co-conspirator” along with Bijan Rafiekian in a scheme to persuade U.S. politicians to support Turkey’s bid to extradite cleric Fethullah Gulen, a political adversary to the Turkish government who lives in the United States.

Flynn’s cooperation in Rafiekian’s trial in Virginia, which starts this month, could have an impact on how he is sentenced in his own case in a federal court in Washington.

Flynn sier nå at han ikke løy da han retroaktivt registrerte seg som lobbyist for en utenlandsk kunde i 2017. Denne loven, FARA, er sovende. Det er tusenvis av lobbyister i Washington og mange har ikke registrert seg. Men Mueller og Comey hadde ingen skrupler med å bruke sovende lover.

Flynn’s new lawyers now say he did not knowingly submit anything false when retroactively registering under the Foreign Agents Registration Act (FARA) in early 2017.

“Undersigned counsel advised the prosecutors that Mr. Flynn did not know and did not authorise signing the FARA form believing there was anything wrong with it,” lawyers Jesse Binnall and Sidney Powell said in a court filing.

Mange har ventet på et utspill fra Powell. Hun har nå satt ballen i bevegelse. Trolig vil det bli justisdepartementet og FBI som får kjørt seg. Saken mot Flynn er del av en stor sammensvergelse mot kandidat og senere president Trump. Da Comey, Clapper og Brennan tok ned Flynn var det gjennom avlytting av den russiske ambassadøren. Flere hundre av Trumps medarbeidere ble avlyttet og identifisert gjennom såkalt avmaskering. Dette er noe toptjenestemenn kan be om, og i dette tilfelle var det FN-ambassadør Samantha Power som ba om identifisering av personene i den hemmelige avlyttingen.

Powell vet hva og hvem hun er opp imot. Reuters omtaler henne som en som opptrer på Fox News. Det er ikke et kompliment.

Last month, Flynn dismissed his lawyers for unknown reasons and hired Powell, an attorney who frequently appears on Fox News and has been critical of Mueller’s investigation.

 

 

 

U.S. reverses plans to call Flynn as witness in upcoming Virginia trial