Nytt

Alle de ledende indeksene på New York-børsen falt i underkant av to prosent. Pågripelsen av en av toppsjefene til Huawei har utløst nervøsitet. Ingen vet hvor dette ender.

Også på Oslo Børs var det nedtur. Oslo sluttet ned hele 3,75 prosent.

“Everything feels out of control right now,” said Michael Antonelli, equity sales trader at R.W. Baird & Co. “Clients are starting to get more jittery.” (…)

“Markets were already under pressure, and the arrest hasn’t helped,” said Neil Mellor, senior currency strategist at BNY Mellon. “We’re back to where we were beforehand, and we’re wondering if a deal’s possible given how high the stakes are.”

Oljeprisen faller og amerikansk olje var helt nede i 51 dollar. Nordsjøolje var på 59 dollar ved børsslutt.

Oil prices pared some of their earlier losses, U.S. crude fell 2.8% to $51.43 a barrel, after Saudi Arabia’s oil minister said there hadn’t yet been any agreement made over oil output cuts. Still, market participants were expecting an agreement to emerge in Vienna, where the Organization of the Petroleum Exporting Countries and its allies were scheduled to meet Thursday and Friday.

Qatar har varslet at det går ut av OPEC og satser på LNG. Markedet er volatilt.

Rentene på obligasjonslånene som Huawei har i USA steg.

Hvis det skulle gå et ras i det kinesiske markedet vil det kunne utløse en resesjon over hele verden. Så stor rolle spiller Kina i verdensøkonomien. Kina sitter på råtne lån i massivt omfang, ikke minst på kommunalt nivå, hvor det trikses og mikses mellom banker og statlige selskaper. Mye av pengene føres ut av landet.

Den kinesiske modellen er imperialistisk: Den bygger på ekspansjon. Hvis ekspansjonen stanser opp vil belastningene i systemet vise seg. Da er en kontraksjon mulig.