Nigel Farage. Foto fra YouTube. 

Den britiske politikeren Nigel Farage ber sine landsmenn boikotte kinesiske produkter. Slik håper han å stanse veksten for det han kaller et «forferdelig kommunistregime».

Kina er på offensiven på mange måter, både politiske, militært og ikke minst økonomisk. Ved å oversvømme globale markeder med billige, ofte piratkopierte produkter, sikrer kinesiske, statskontrollerte selskaper seg kontroll og makt.

Det er gjentatte ganger avslørt hvordan kinesiske bedrifter Kina baserer seg metoder som anses helt uakseptabel i andre land. Det handler blant annet på massiv kopiering av teknologi og design, noen bruker uttrykket tyveri .

Andre «forretningsmetoder» er bruk av underbetalt arbeidskraft, iblant også barnearbeid og slavearbeid.

Mange undrer seg over at vestlige lands forbrukere får seg til å kjøpe den typen produkter, selv om de kan være billigere.

Like merkelig er det at pressen villig vekk tester og omtaler kinesiske produkter, for eksempel mobiltelefoner, uten å berøre slike etiske spørsmål. Det kan oppfattes som tankeløs og kritikkverdig atferd av disse mediene. Tek.no er ett eksempel.

Den britiske politikeren Nigel Farage er blant dem som har sett seg lei på hvordan det brutale kinesiske regimet turer frem på ulike fronter. Han vil at Vestens befolkning nå bruker sin markedsmakt for å bremse utviklingen.

Ifølge Breitbart mener han tiden er inne for å boikotte produkter fra Kina:

Nigel Farage has urged Britons to boycott Chinese-made products to “stop the rise of this horrible, communist regime”.

Initiativet kommer etter at New Zealand har kjent seg presset til å «feige ut» av et samarbeid («Five Eyes») mellom fem nasjoner om å stå opp mot Kinas ekspansjon.

The Brexit leader made the remarks on Thursday after New Zealand’s foreign minister rejected calls from allies in the Five Eyes to expand its remit to include a political scope that would include challenging China.

Farage er skuffet over New Zealand, og mener de har «solgt sin sjel» til kommunistregimet i Kina:

“We have just lost one of our closest and oldest allies in the world because they are completely in the hands of the Chinese Communist Party. New Zealand sold their souls to communist China and why? Well, because lots of their exports go there. And it is just the worst example yet of what China is doing to our world, to our allies,” he added.

Ifølge Farage er det nå viktig at flere land står opp mot Kina. Boikott kan være et aktuelt virkemiddel, sier han:

Farage said, however, that it would take more than government to stop China from becoming the world’s biggest superpower, urging Britons to boycott China-made products where they can.

“At the end of the day, China’s going to become the most powerful and by far the most dangerous country in the world if they continue to get richer and richer.

Han oppfordrer hver enkelt forbruker til å ta ansvar, og la være å kjøpe produkter fra Kina. Han vil selv etterleve dette  fra nå av:

Farage said at the time: “In the final analysis, it is not governments that do business, but individuals making their own choices with their money.

“With this in mind, I pledge today that as far as is humanly possible, I will not knowingly buy a product that is made in China from now on — certainly not while this barbaric regime is in place. If tens of millions of people have the same view, then we will win. If not, then China will rule the world, and no doubt, our politicians will applaud from the sidelines.”

Også i Norge har profilerte enkeltpersoner tatt valg som viser motstand og ansvar overfor Kinas fremferd.

Ett eksempel er at skistjernen Therese Johaug valgte å si opp sin sponsoravtale med den kinesiske mobiltelefonprodusenten Huawei. Dette skjedde riktignok etter at hun hadde fått hard kritikk for å samarbeide med et så omstridt selskap.

Les også:

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.