Nytt

Sir Graham Brady. Stillbilde: IBTimes UK / YouTube.

Sir Graham Brady er den eneste som vet hvor mange brev om mistillit som har kommet inn mot Theresa May. – Jeg har ikke engang sagt det til kona mi, sier han.

The Sun skriver at konservative som vil bli kvitt Theresa May, nå bare mangler støtte fra seks partifeller før en avstemning om mistillit blir utløst.

Avisen skriver at 25 konservative parlamentsmedlemmer offentlig har sagt at de har skrevet brev der de uttrykker mistillit til henne, mens 17 andre privat har sagt at de har gjort det. Det vil med andre ord si 42 mistillitsbrev. Det magiske tallet er 48.

Reglene er slik at en avstemning om mistillit mot May utløses når den såkalte 1922-komiteen får brev fra 15 prosent i de konservatives parlamentsgruppe. Siden det i denne perioden er 315 konservative parlamentsmedlemmer, betyr det 48 brev som uttrykker mistillit mot May.

Mange spør
Sir Graham Brady er leder for 1922-komiteen, og er den eneste som vet hvor mange brev som virkelig har kommet inn. I et radiointervju med BBCs John Pinnear sier han at han mange ganger om dagen får spørsmål om antall brev. Men uansett hvem som spør, kan han ikke si noe.

– Jeg kan ikke si deg hvor mange ganger jeg får det spørsmålet hver dag. Jeg blir spurt om det i supermarkedet, jeg blir spurt av folk på gata. Men svaret blir hele tiden det samme, sier Brady.

På spørsmål fra Pinnear om han har fortalt det til kona, svarte en lattermild Brady, at det har han ikke. Brady har vært leder av 1922-komiteen i åtte år og sier at han blant annet har opplevd at noen har sagt offentlig at de hadde sendt inn brev, uten å ha gjort det.

– Så har jeg opplevd å se i mediene at de da sier at de har trukket tilbake brevet, som de i første omgang ikke hadde skrevet, fortalte Brady.

Han sier at reglene er slik, at selv om parlamentsmedlemmer sier der har sendt brev om mistillit, kan ikke han bekrefte det.

– Det er opp til dem selv å si at de har gjort det, men det vil være galt av meg å si det.

Kan skje fort
Den første Brady kommer til å informere dersom det kommer inn 48 brev, er Theresa May, opplyste han søndag.

The Sun skriver at dersom det kommer inn 48 brev i løpet av mandagen, kan en avstemning om mistillit bli utløst allerede tirsdag. Avstemningen skjer blant alle medlemmene i den konservative parlamentsgruppa. Stemmer over halvparten, det vil si 158 eller flere for mistillit mot partilederen, må May gå av. Da kan hun heller ikke stille til igjen i et nytt ledervalg.

Blir resultatet det motsatte, at 158 stemmer for at de har tillit til henne, er reglene slik at hun da ikke kan utfordres igjen på ett år.

Det er de såkalte brexiteers som ønsker en hard brexitløsning, altså et klart brudd med EU, som nå er aktive for å bli kvitt May som partileder. De er svært misfornøyd med utkastet til brexitavtale som den britiske regjeringen sluttet seg til i forrige uke.

(©NTB)

 
 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!