Tavle

KNM «Helge Ingstad». Foto: Cavernia / Wikimedia Commons.

Redaksjonen sitter måpende og ser på at en av den norske marinens spydspisser, fregatten «Helge Ingstad», ligger havarert og delvis sunket i fjæresteinene i Hordaland. Vi håper det har gått bra med mannskapet, at alle er i god behold, og innser at det er for tidlig å trekke noen konklusjoner. Hva som forårsaket havariet, ser imidlertid ut til å være klart, og det presser frem noen uunngåelige spørsmål:

Hvordan er det mulig at et fullt operativt krigsskip til fire milliarder kroner, som deltar i en militær øvelse, ikke er i stand til å oppdage andre skip som nærmer seg, og dertil ikke klarer å unngå sammenstøt? Er det ikke nettopp dét fregatter er laget for? Tankskipet DS «Sola» er en diger 60.000-tonner som ruver godt på vannet. Og ikke minst:

Hvordan er det mulig at et krigsskip ikke tåler et simpelt sammenstøt med et annet skip i fredstid, helt uten at våpen er involvert? Saken fremstår i øyeblikket som fullstendig absurd.

Det vil naturligvis bli en granskning, og Document.no vil følge prosessen nøye, men allerede nå ser man konturene av en grusomt pinlig affære for den norske marinen. Det skal bare ikke være mulig at et krigsskip kan havarere på denne måten, og det vil være naturlig å stille spørsmål ved hvilken kvalitet og verdi disse fregattene har, og hvilken slagkraft de representerer, når de kan settes ut av spill av et langsomtgående, sivilt tankskip.

 

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Les også