Professor Torbjørn Pedersen ved Nord universitet påpeker at Kina har allerede vist tegn til å utfordre Norges suverenitet på Svalbard ved å kreve større uavhengighet for forskningsstasjonen sin i Ny-Ålesund. Bildet: En 54A fregatt (Nato: Jiangkai II), F 531 «Xiangtan», på vei gjennom Kiel-kanalen.  Foto: DPA /Reuters / scanpix

Kina har nå flere krigsskip enn USA. Flere eksperter mener vi må forberede oss på å se kinesiske krigsskip også i arktiske farvann.

Mens USA har 287 krigsskip, har Kina nå over 300 fregatter, korvetter og andre militære fartøy. Kinas president Xi Jinping har tidligere uttalt at han ønsker å gjøre landet til en «polar stormakt».

– Jeg er ikke i tvil om at Kina har et strategisk mål om å sende marinen til Arktis. De ønsker å beskytte de kommersielle skipene som skal frakte varer langs nye handelsruter, og med tiden vil de også utplassere atomubåter i nordområdene, sier tidligere marinekaptein Jim Fanell til Aftenposten.

Fanell sier at dersom ingen utfordrer dem, vil de kunne dominere verdenshavene innen 2049.

Stein Tønnesson, tidligere direktør ved det norske fredsforskningsinstituttet PRIO, mener Kina bryter folkeretten i Sør-Kinahavet ved å gjøre krav på nærmest hele området. Hvordan de opptrer når det gjelder fiske, olje og militær utnyttelse kan skape utfordringer også for Norge, blant annet utenfor Svalbard, mener han.

– Norske myndigheter mener at dette hører inn under Norges kontinentalsokkel, men det er ikke soleklart at dette får internasjonalt gjennomslag. Her kan det tenkes at Kina vil utfordre Norges krav, for eksempel for å begynne med oljeboring.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.