Sakset/Fra hofta

Fredrik Solvangs annonserte en «dyst mellom de to som nå kjemper om å lede landet» da han innledet til Debatten på NRK 1 torsdag kveld. Og en slags dyst ble det vel, men den forløp stort sett som slike debatter gjør. Både spørsmål og svar er i grove trekk temmelig forutsigbare.

Men så, når de to partilederne har snakket seg varme om blant annet helsevesen og valgfrihet, bryter programlederen med det monotone, forutsigbare debattritualet:

Solvang (til Gahr Støre): Jeg prøver meg med et kjapt avsluttende spørsmål som ikke har noenting med valgfrihet å gjøre; Jonas Gahr Støre, tror du at Jesus er Guds enbårne sønn og veien til frelse?

Gahr Støre: – Ehh…hehedet var ikke et innvarslet tema… ehh… Jeg har en kristen tro. Detaljeringen i den skal jeg få holde for meg selv, jeg tror at det finnes en makt utenfor den du og jeg står ved her, og den gir meg trygghet, og både i livet og i politikken.

Solvang: Takk for svaret.

Solvang (vender seg til Erna Solberg): Tror du Jesus er Guds enbårne sønn og veien til frelse?

Solberg: – Jeg er gammel KFUK-speiderleder, jeg har vært meisemor i KFUK. Jeg har til og med holdt andakter – og jeg er ofte i tvil, for å si det sånn. Jeg er enig i at det er noe som er større enn oss. Jeg tror jeg har en iboende religiøsitet, men om Jesus er Guds enbårne sønn – den er jeg ikke akkurat helt overbevist om hver dag, men jeg tror vi alle har et  behov for og en lengsel etter noe mer. Også at det finnes noen større regler, og kanskje et liv etterpå, for det vel kanskje i vår natur å ønske seg.

Solvang: La oss håpe, der sånn. Takk skal dere ha.

 

Se NRK Debatten

(Spørsmålene om gudstro fra tc 22:14:00)

Ehh… Kan ikke vi ta opptaket på dette på nytt?

 

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!