Tavle

To kamerater av Makaveli Lindén – den 20 år gamle «svensken» som ble pågrepet i Frankrike, siktet for drapet på Heikki Bjørklund Paltto i Oslo – er også siktet for drap, skriver VG.

I august døde en 17 år gammel gutt etter å ha blitt knivstukket utenfor en skole i Uppsala. De to unge mennene som er siktet for drapet er nære venner av Makaveli Lindén, får VG opplyst.

I en kameratflokk på tre unge menn i Uppsala er altså samtlige drapssiktet. Hva slags omgivelser er det som fostrer det som sannsynligvis er tre drapsmenn?

De tre drapssiktede kameratene er etter det VG får opplyst en del av et miljø av gutter som fra tidlig ungdom har hatt befatning med rus. Mange har allerede lange rulleblad, sin unge alder til tross.

Mange i Lindéns kameratgjeng kommer fra bydelen Gränby, og har gått på skole sammen. Miljøet blir beskrevet som tøft, og innad råder det en «æreskodeks»: Man prater ikke med politiet eller mediene, blir VG fortalt.

Og slik ser det ut i Gränby:

Boligområde i den perifere bydelen Gränby i Uppsala. Foto: Google Maps.

Medlemmene av kriminelle gjenger, hva enten de opererer i Frankrike eller Sverige, kommer svært ofte fra forstedsområder ved store byer der blokkbebyggelsen dekker kjempearealer.

Sverige har over hundre slike utanförskapsområden, Frankrike over tusen banlieues. Begge de urbane landskapstypene er tilsynelatende kriminalitetsmaskiner.

Man kan tenke seg at dette dels skyldes selve arkitekturen, og dels at den bebos av innvandrere og etterkommere etter innvandrere fra kulturer med mer kriminalitet enn Frankrike og Sverige hadde før invasjonen.

Mest sannsynlig samvirker de to faktorene. Christopher Caldwell berører fenomenet i Betraktninger over revolusjonen i Europa: Blokkbebyggelse som innfødte industriarbeidere forlot, ble overtatt av innvandrerne. Dette ble perfekte miljøer for utøvelse av kriminalitet og oppdragelse av kriminelle.

Spørsmålet er hvordan man beskytter seg mot det som tar mer og mer form av fiendtlige territorier. Som vi ser rammer de ikke bare lokalt. En ung norsk mann er nå drept av et produkt av en svensk banlieue.

 

Kjøp Christopher Caldwells «Betraktninger over revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.