Kultur

V.S. Naipaul i sitt hjem nær Salisbury 11. oktober 2001, etter at han ble tildelt Nobels litteraturpris. Lørdag døde han i sitt hjem i London. Foto Chris Ison / Reuters / Scanpix

Den britiske forfatteren V.S. Naipaul, som i 2001 vant Nobels litteraturpris, døde lørdag, opplyser hans kone. Naipaul ble 85 år gammel.

Forfatteren døde i hjemmet sitt i London omgitt av de han var glad i, heter det i den offentlige uttalelsen fra Nadira Naipaul, som er gjengitt av nyhetsbyrået PA.

Naipaul, som skrev særlig mye om konsekvensene av det britiske koloniveldet, ble født i Trinidad og Tobago i 1932. Hans foreldre var indiske innvandrere i landet. I 1950 reiste han til Oxford for å studere engelsk, før han senere begynte å jobbe som journalist.

Allerede i slutten av 20-årene begynte Naipaul å vinne priser for sine bøker. I 1971 vant han også Bookerprisen for romanen «In a Free State».

Blant Naipauls mer enn 30 utgitte bøker er flere faglitterære. Han har også skrevet mange reiseskildringer fra 1960- og 1970-tallet, da han fikk støtte fra myndighetene til å reise rundt i India, Sør-Amerika, Afrika, Iran, Pakistan, Malaysia og USA. Naipaul ble adlet av dronning Elizabeth i 1990.

Naipauls siste roman, «Magiske frø», ble utgitt i 2004. Den er, i likhet med mange av hans tidligere verk, utgitt på norsk.