Nytt

Foto: Pascal Rossignol / Reuters / Scanpix.

 

En rapport som ble overlevert Senatet sist uke advarer om at sikkerhetsstyrkene er på randen av sammenbrudd.

A Senate report released last week found France’s security services to be at crisis point and called on the presidency to act quickly. «We are on the verge of implosion,» warned one of the authors.

To senatorer sier særlig politiet befinner seg i en krise og trues av moralsk kollaps.

Two French senators are sounding the alarm – warning of a “crisis”, a “general malaise” and a “loss of meaning” – in a report submitted to the Senate on July 3. The survey painted a particularly bleak portrait of the state of law enforcement and called on the government to take urgent action.

Rapporten ble bestilt etter en rekke selvmord blant politifolk høsten 2017. Bakgrunnen er en eskalerende voldspiral  kombinert med  underfinansiering.

Commissioned shortly after a wave of suicides among security forces in the autumn of 2017, the report describes a host of ills that are well known to all those who serve in the police and gendarmerie, where escalating violence and chronic underfunding are the order of the day.

Mange politifolk befinner seg på sammenbruddets rand, sier en senator.

Many police officers “are at the breaking point”, Senator François Grosdidier of Les Républicains party told FRANCE 24.

Sammen med en annen senator fra Sosialistpartiet, Michel Boutant,  har han utarbeidet 32 forslag til forbedring av situasjonen, i forkant av et nytt budsjett som vil låse bevilgningene i flere år fremover.

France 24 har snakket med Grosdidier. – Rapporten er svært alarmerende?

François Grosdidier: We are on the verge of implosion. The police and the gendarmerie have never been in such a dire state. First of all, there is a terrible lack of investment in equipment. Police buildings are old and often substandard. The average age of the gendarmerie’s vehicles is eight years and almost seven for the police, whereas this should be the maximum age for a law enforcement vehicle. Our security forces also lack basic supplies and technology. As for human resources, while there are no chronic understaffing issues like can be seen in neighbouring countries, two-thirds of the police and gendarmes’ working hours are devoted to judicial proceedings.

Selvmordsraten er 36 ganger høyere blant politifolk enn landsgjennomsnittet. – Påvirker bevillingene sinnstilstanden?

Grosdidier: Very clearly. We are running the risk of seeing the security services becoming inoperable. Many of them are at the breaking point. The police are being forced to operate with fewer resources in the face of ever more violent threats – demonstrations that are more and more difficult to manage, with the emergence of the Black Blocs (fringe groups known as «les casseurs» who incite violence at protests) and a growing anti-police hostility among the citizenry.

Det er et alarmerende språk. Sorte blokk er antifa-miljøer. Den voksende fiendtligheten mot politiet blant «befolkningen» er newspeak for muslimene.

Terroren utgjør en spesiell trussel. Det er politiet som må gå i bresjen. Da et politipar ble drept i sitt hjem av en jihadist i juni 2016, gjorde det voldsomt inntrykk blant politifolk. Var de ikke lenger trygge i sine hjem?

In addition to the problem of underinvestment, there is also today’s terrorist threat. Members of the police have been and still are being targeted. The Magnanville stabbing sparked real fear by targeting members of the police in their private capacity. (The June 2016 murder of a couple in Magnanville, Jean-Baptiste Salvaing and Jessica Schneider, who were both police officers, was claimed by the Islamic State group.)

Politiet er avhengig av anerkjennelse og meningsfullhet. De tar store sjanser og utsetter seg for risiko i arbeidet. Men de føler ikke at de blir verdsatt og det etterlater en tomhet. I andre etater ville ansatte bare gått sin vei, men politiyrket er ikke som andre.

Det er satt i verk tiltak for å fange opp selvmordskandidater, uten dem ville forekomsten trolig vært enda høyere.

Police today are looking for recognition and meaning. When they take significant risks and then find that the response is nil or inadequate in their eyes, it discourages them. At many other government agencies, officials would have just walked away. A large majority of them still have a strong will to serve the citizens because it is a calling. But some have finally let go, by either resigning or ending their lives. As for the number of suicides, we note these rates remain high even though risk-prevention measures have been put in place and new orders have been given to administration officials in recent years. These numbers would probably have been even more catastrophic without these initiatives.

Grosdidier sier det må være slutt på klattbevilgninger. Politiet og gendarmeriet trenger en 50 prosent økning, fra 2 milliarder euro til 3 over en femårsperiode. I dag svinger bevilgningene med hvem som er president. Det trengs større forutsigbarhet.

French security services ‘on the verge of implosion’, Senators warn

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!