Færderseilasen – eller «Færder’n» – arrangeres i år for 72. gang. Regattaen er åpen for alle havgående seilbåter, blant annet klasser med tidskorreksjon etter handikapsystemer. Det finnes også rene turklasser uten handikapregler.

Starten går suksessivt utover dagen fredag 8. juni for de ca. 600 påmeldte båtene, der «hovedbølet» heiser seil mellom kl. 14 og kl. 16. Løypen går med start rett utenfor Aker Brygge i Indre Oslofjord, runding rundt Færder fyr helt ytterst i Oslofjorden og deretter målgang som fra 2017 er mellom Husøy og Jarlsøy rett utenfor Tønsberg.

Og som det tørt heter i Store Norske Leksikon:

«Minimumskravet for å delta er at båten må være trygg å seile i åpent farvann.»

Seilasen er regnet som verdens største «overnight regatta», og er seilerne riktig uheldige (de ønsker seg jo mye vind!) kan de komme til å oppleve en stille sommernatt ved Færder fyr som på bildet over der fullmånen lyser om kapp med fyret.