Båtliv ved Håøya i Oslofjorden. Foto: Halvard Alvik, NTB (FRB)

«På sikt vil vi forby fossile fritidsbåter innerst i fjorden,» heter det i MDGs partiprogram foran kommunevalget i Oslo. Det får båtfolket til å steile i sinne.

MDG har nå også kastet sine øyne på båttrafikken i Osloofjorden, og kommet på ideen om at her må det til et forbud mot båter som går på bensin og diesel.

Representanter for båtorganisasjonene reagerer med vantro og sinne.

Båtmagasinet skriver om saken, og siterer MDG:

-I programmet vårt for Oslo foreslår vi å teste ut nullutslippssoner i utvalgte områder i Oslos deler av fjorden, bekrefter bystyrerepresentant for MDG i Oslo Arne Olav Haabeth.

– Fossile båtmotorer forurenser og bidrar til klimagassutslipp, derfor mener vi at fossile fritidsbåter må fases ut på sikt, forklarer han videre.

Ifølge MDG er dette en utvikling som er nødvendig:

-Vi mener at nye båter bør bli fossilfrie slik at vi på sikt kan fase ut fossile båter. Og da må vi for eksempel legge til rette for lading for elbåter i båthavnene i Oslo sammen med andre insentiver til å velge utslippsfritt. Samtidig som biodiesel egnet for båt må bli bedre tilgjengelig.

-MDG må ha røyka sokka sine

Dette faller ikke i særlig god jord hos båtfolket, og det varsles hard motstand mot forslaget:

-De må ha røyka sokka sine, og de må ha vært ekstremt sure, sier en kampklar generalsekretær Stig Hvide Smith i Kongelig Norsk Båtforbund.

-Og det kan du gjerne sitere meg på, legger han til.

Stig Hvide Smith fortsetter:

-Dette er jo et helt sinnssykt forslag. Det ville i så fall bety slutten på båtlivet i Oslofjorden slik vi kjenner det i dag. Alle båtene har jo fossile motorer, også seilbåtene, poengterer Smith.

Han stiller spørsmål ved MDGs begrunnelse:

-Hvilket klimaregnskap legges til grunn for noe slikt? undrer han.

Hvide Smith håper saken for oppmerksomhet, og ikke er noe som  kan bli vedtatt i det stille:

-Det er fint at Båtmagasinet skriver om dette så folk kan se hvor gale de er. I første omgang møter vi dette forslaget med latter fordi det viser jo en total mangel på forståelse for samfunnsverdier.

Vi har friluftsliv i marka og vi har friluftsliv på sjøen. Dette ville jo være å frarøve folket friluftslivet på sjøen. Det er simpelt hen galskap, avslutter Stig Hvide Smith i Kongelig Norsk Båtforbund.

Les også: 

MDG vil ha 20-grense i Oslo: Kontant nei fra Statens Vegvesen

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.