Vil legge om norsk samferdsel. Nora Selnæs, MDG. Foto: Skjermdump TV2. 

Hvis MDG får det som de vil, blir det fryktelig mye vanskeligere å ta seg en Syden-tur. FrPs Bård Hoksrud raser mot påfunnet og kaller det helt urealistisk. Det er neppe å ta for hardt i.

Det ytterliggående minipartiet MDG fremmer stadig nye forslag som provoserer de fleste andre enn deres egen lille krets. Gjennom politisk hestehandel og utpressing av andre, større partier, prøver de å trumfe gjennom sine påfunn mot flertallets vilje.

I Oslo finnes det mange eksempler på at MDG har lykkes ved å legge press på Arbeiderpartiets påfallende svake byrådsleder Raymond Johansen. Mange får inntrykk av at minipartiet MDG i praksis styrer Oslo, med Ap og SV diltende etter.

MDGs mange forslag til store samfunnsendringer presenteres gjerne av unge kvinner uten nevneverdig erfaring med styring av verken samfunn eller noe annet.

Nå kommer det nok et slikt utspill, frontet av Ulrikke Torgersen (24), student uten arbeidserfaring, og Nora Selnæs (21), student uten arbeidserfaring.  Nettavisen omtaler saken og forteller at MDG vil ramme flypolitikken i Norge:

Blant forslagene de legger frem, er å erstatte fly med tog mellom storbyene, forby reklame på fossile flyruter og starte arbeidet med å innføre flykvoter, forteller Nettavisen.

Slike flykvoter vil ifølge avisen fungere slik at alle har et gitt antall kvoter for flyvninger i løpet av et år:

– Vi kan ikke bare sitte og vente på elfly. Fossile fly er en av de mest forurensende transportformene vi har. MDG er de eneste som tør å si at det må bli dyrere å fly mellom de store byene og billigere å ta tog,  sier MDG-politiker Nora Selnæs.

 

Ulrikke Torgersen, MDG. Foto: MDG.

Partiet mener at eneste måte å nå klimamålene på, er å redusere nordmenns flyreising. Norge har flere av de mest trafikkerte rutene i Europa, selv om vi har en liten befolkning:

– Personlige flykvoter vil gi en rettferdig reduksjon i flytrafikken. Og de som er nødt til å ta fly, og som bor i for eksempel Finnmark, vil få flere kvoter og kan kjøpe av dem som bor i storbyene, sier MDG-politiker Ulrikke Torgersen fra Rogaland.

Hun legger til:

–  Vi har lyst til å få til et nattog til Berlin som gjør at man kan ta en tur til Europa mye enklere, sier Torgersen.

Nora Selnæs forklarer at partiet vil skille mellom innenriks- og utenriksflyvninger i kvoteprogrammet. De vil også fjerne taxfreeordningen, som gir milliarder av kroner til å subsidiere småflyplasser.

De to ser for seg at det skal gå raskere med tog også på store avstander i Norge, som mellom Trondheim og Oslo. Dette skal skje ved at skinnegangene oppgraderes og at det blir færre stopp langs ruten. Kostnader nevnes ikke i denne forbindelse.

Document har tidligere omtalt MDGs «visjoner» for hvordan tog og buss skal erstatte fly på de lengste distansene i Norge. Det er en ide som muligens høres god ut for personer som ikke vet så mye om hvordan samferdsel fungerer i et moderne samfunn.

FrP-politiker og bilentusiast Bård Hoksrud reagerer ifølge Nettavisen kraftig på forslagene fra MDG:

– MDG slutter virkelig aldri å irritere og overraske. Personlige flykvoter? At staten skal bestemme over hvordan og hvor mye du kan reise, ja, det kunne de kommet opp med i Sovjetunionen, sier Hoksrud til Nettavisen.

Han mener jernbaneplanen passer svært dårlig for en befolkning som er spredt over et stort areal:

– Å dekke opp et land som Norge med jernbane, er helt urealistisk. Jernbanen er en god kollektivløsning på eksempelvis det sentrale Østlandet, men lenger nord er det fly som gjelder.

Hoksrud fortsetter:

– Dette handler om at MDG vil styre folks liv. Det samme ser du når det kommer til forbud mot bensin- og dieselbiler, kjøttforbruk osv. Utspillet viser at de lever i en egen boble og ikke har tatt inn over seg hvordan Norge ser ut, og behovene vanlige folk og næringslivet har, sier han blant annet.

(Sitatene er noe forkortet). 

MDGs mange til dels ekstreme utspill har ført til at det reageres også internt i partiet, og det vises økende tendenser til indre uro og splittelse. Et økende antall MDG-tillitsvalgte ønsker ikke være del av noe som forbindes med en rabiat sekt.

Les også: Nytt MDG-påfunn: Folk skal heretter ta sin ferie i Norge, uten å fly

Har du ennå ikke lest boken? Vet du om noen andre som bør lese den? 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!


 Vipps oss, din støtte er viktig: 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.