FrP-leder Siv Jensen er pent sagt oppgitt over MDGs planer for Norges økonomiske fremtid. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix.

FrP-leder Siv Jensen har liten tiltro til pratet om såkalt grønn omstilling fra blant annet MDG. I et intervju uttaler hun at MDG «lever i en fantasiverden», og at deres politikk er fullstendig galskap.

Det i Nettavisen at Siv Jensen gir sitt syn på MDGs planer for utviklingen av norsk økonomi fremover. Det er neppe noen overdrivelse å si at hun er så oppgitt som det vel er mulig for noen politiker å bli over et annet parti.

Intervjuet kom i forbindelse med en konferanse i forrige uke, i regi av NHO – Næringslivets Hovedorganisasjon. Heller ikke i NHO har man klart å styre unna luftig prat om fremtidens økonomi, og dette var noe av det konferansen skulle handle om:

«Et sentralt tema for NHO er fremtidens verdiskapning i Norge etter koronakrisen og behovet for en grønn omstilling.»

Grønn omstilling, altså, som ingen ennå har forstått hva går ut på. Da er det kanskje greit å snakke om det, kanskje man finner ut noe.

I denne forbindelse var både Siv Jensen fra FrP og Arild Hermstad fra MDG invitert til å dele sine synspunkter på saken. Nettavisen skriver:

«De to har mildt sagt svært forskjellig syn på oljens fremtid og betydning for norsk økonomi og krisepakkene som oljebransjen nå har fått. Hermstad og MDG mener pakkene hører fortiden til.»

Det bør være velkjent hva MDG og Hermstad mener om oljenæringen. Den er etter deres oppfatning, kort oppsummert, både gammeldags, klimafiendtlig og unødvendig. De mener at både Norge og verden vil ha svært godt av at det hele bare stenges, jo før jo heller.

Hermstad var sterk motstander av gunstige skattepakker til oljebransjen, og mener at næringen ikke er liv laga fremover. Han hevdet at næringens ofte omtalte lønnsomhet hører fortiden til, og at man nå må tenke i nye baner:

«Hermstad beskyldte Fremskrittspartiet og Siv Jensen for å legge vekt på historisk lønnsomhet og teknologi», skriver Nettavisen.

Siv Jensen var glødende uenig:

«Det er jo den eksisterende industrien som hele tiden går foran og utvikler nye teknologier for morgendagen og som gjør at vi hele tiden kan ligge i verdenstoppen», sa hun.

For Siv Jensen er denne industrien på ingen måte «ferdig», den har et marked, et livsgrunnlag og et potensial for lønnsomhet i lang tid fremover:

«Verden kommer til å etterspørre olje og gass lenge ennå», fremholdt Jensen.

Når man ser på tall for hvordan verden per i dag faktisk dekker sitt energibehov, er det vanskelig å være uenig med Jensen i dette (Tall fra   NHOs perspektivmelding, 2018):

«Fossile energikilder som kull, olje og gass dekker mer enn 75 prosent av dagens energibehov».

Hva så med de bejublede «grønne energikildene» det meste av retorikken og festtalene handler om?

«…mens sol og vind som vokser raskest dekker rundt 2 prosent», opplyser NHO.

Det er med andre ord et helt ubetydelig bidrag fra «den nye, grønne energien». Bare i de aller mest livsfjerne miljøer og politiske barnehager er man i stand til å se for seg at dette skal kunne dekke et globalt energibehov som faktisk er raskt økende, i takt med velferdsutviklingen i fattige deler av verden.

Dette er fakta Siv Jensen er kjent med, og hun er nådeløs i sin dom over MDGs tanker om temaet:

«Hva er mest urealistisk med MDGs politikk?», spør Nettavisen

«Ganske mye, det aller meste», svarer Jensen.

Hun legger temmelig krasst til:

«Poenget er at de lever i en fantasiverden. De skal stenge ned de største inntektskildene våre. Hvordan i alle dager kommer de regnestykkene til å gå opp?», spør den tidligere finansministeren.

Hun gir selv svaret:

«Det er ikke mulig, det kommer til å bli fryktelig dyrt for folk. Da må man gjerne snakke varmt og pent om klimaløsninger, men veldig mange av de klimaløsningene de kommer med, koster mye mer enn de smaker.»

Men hun har enda mer krutt på lager i sin karakteristikk av MDGs planer:

« MDG har vel tatt til orde for 6-timersdagen også», spør Nettavisen?
« Ja, det er helt «crazy», avslutter hun.

Dette siste kan antagelig være en god oppsummering av hva MDGs såkalte økonomiske politikk står for.

Men like fullt: I partimålingen for mai 2020 foretatt av Respons, er det 5 % av velgerne som sier de vil stemme på denne politikken.

Kjøp T-skjorten her!

Kjøp Peder Jensens bok her!

Støtt Document du også:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.