Etter det amerikanske, britiske og franske angrepet på Syria natten til lørdag regner britisk etterretning med at det viktigste russiske mottrekket blir en videreføring av propagandakrigen.

Blant tingene britene forventer er at Kreml bruker sine mediekanaler til å spre kompromitterende opplysninger om britiske statsråder, parlamentsmedlemmer og andre prominente skikkelser, skriver Sunday Times.

Spy chiefs are braced for a Russian revenge attack in which Kremlin-backed hackers release embarrassing information on ministers, MPs and other high-profile people.

Theresa May has received intelligence risk assessments since the nerve-agent attack in Salisbury that the Putin regime could hit back with “kompromat” (compromising material) on members of her cabinet.

Der KGB i gamle dager benyttet såkalte honningfeller for å lokke innflytelsesrike personer fra Vesten inn i kompromitterende situasjoner, kan det altså se ut til at den moderne utgaven foretrekker å lete opp gamle episoder som hverken er iscenesatt eller involverer fremmede makter for å portrettere dem som utilgivelige – en enklere jobb i et avkristnet samfunn.

Det russiske regimet forsøker tilsynelatende å bruke slike episoder til å frata de vestlige befolkningene troen på at politikerne deres har noen som helst integritet. I fravær av egen styrke, forsøker man å skape kaos hos motparten. Folk smigres til å tro at de er intelligente når de forvandler kritikk av sine egne ledere til komplett motvilje, illojalitet eller fiendskap.

Britene er på sin side rede til mottrekk som russerne er sårbare for:

Details of the preparations came after Theresa May told The Sunday Times she was prepared to order a new crackdown on Russian oligarchs in London, and Downing Street officials said cronies of Vladimir Putin could face further economic sanctions.

The prime minister told The Sunday Times the government would target cronies of Putin who have “illicit finances” in London. “We are looking at every aspect of the action that can be taken,” she said.

Penger og elektroniske medier tar langt på vei over rollen som prosjektiler og propagandaplakater hadde i gamle dager. Å angripe motparten åndelig kan være vel så effektivt som å gjøre det fysisk.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂