The Sunday Times har, i samarbeid med Swansea University, avdekket 6500 russiske twitter-konti som støttet Labour i de siste ukene før parlamentsvalget ifjor. På Twitter så det ut som om det var britiske kvinner som tvitret støttemeldinger for Labour og som også gikk til verbale angrep på de konservative kandidatene.

De russiske Twitter-kontiene kan klart identifiseres som internettroboter, såkalte bots, som under engelske kvinnelige navn bombarderte den britiske befolkningen med politiske meldinger. De som står bak granskningen sier at de 6500 kun er toppen av isfjellet og krever at Twitter må granske omfanget av russisk innblanding i britisk politikk.

80% av Twitter-profilene hadde blitt satt opp i ukene før valget 8. juni ifjor og disse ble aktivert ved sentrale punkter i valgkampanjen. Blant annet hjalp de til med å samle store menneskemengder til Jeremy Corbyns møter:

We found that 80% of the automated accounts had been created in the weeks before the vote on June 8 and swung into action at key points during the campaign. There was evidence that Russian social media accounts:

• Piled in with retweets praising Labour and deriding the Conservatives in equal measure on May 18 — the day Theresa May launched her party’s manifesto

• Retweeted publicity and support for Corbyn’s rallies around the country which became a phenomenon of the campaign, drawing unusually large crowds

• Helped Corbyn turn the Manchester Arena bombing into a campaigning point by amplifying tweets criticising May for cutting police numbers while she had been home secretary

• Retweeted attacks on May for her refusal to engage in television debates with Corbyn, while criticising the media for being too harsh on the Labour leader

• Brought their campaign to a climax on polling day — when the UK media is not allowed to report — with a series of messages urging Labour supporters to vote.

Fjorårets valg var en stor personlig suksess for Jeremy Corbyn og kom som en overraskelse på mange briter. Støtten til Labour økte fra 25 prosent til 40 prosent i løpet av valgkampen. Den største økningen i moderne britisk politisk historie.

Dette er første gang at russisk internettangrep er blitt dokumentert i forbindelse med parlamentsvalget i 2017.

Professor Oleksandr Talavera fra Swansea University som samlet inn dataene kommenterte:

“The samples provide evidence that Russian-language bots were used deliberately to try to influence the election in favour of Labour and against the Conservatives.

“The data represents just a small random sample and therefore the Russian-language automated bot behaviour we have observed is likely to be only the tip of the iceberg of their general election operation.”

Labour har, som respons til Sunday Times, antydet at den russiske regjeringen hadde støttet de britiske konservative i valgkampen. En talsmann for Labour sier at de ikke visste noe om bruk av internett-roboter og heller ikke hadde betalt for noen.

“Labour’s proposed crackdown on tax dodging, failed privatisation and corrupt oligarchs is opposed by both May and Putin’s conservative philosophy and their super-rich supporters.

“The Labour Party’s people-powered election campaign attracted huge levels of public support online. We were not aware of any from automated bots, categorically did not pay for any and are not aware of any of our supporters doing so.”

The Sunday Times   Granskningen utført av Sunday Times

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂