Nytt

Umar Ahmed Haque (25) ble fredag dømt for å ha forsøkt å radikalisere over 100 barn i en moské i Barking i Øst-London. Han ble halt ut av rettssalen, Old Bailey, mens han høylytt ropte ut sin støtte til Den islamske stat. Jihadangrepet på Westminster Bridge i 2017 hadde vært hans inspirasjon for å skape en egen «barnearmé». Flere av barna har fått langtidshjelp for å avradikaliseres.

I skjulte opptak som ble avspilt i rettssalen, kunne man høre Umar Ahmed Haque si at barna ville bli en «dødsskvadron sendt av Allah», og han hadde planer om å angripe Big Ben, Westfield shoppingsenter, Heathrow flyplass og flere banker, i tillegg til andre steder, slik som mediene, Sjia-muslimer, høyreorienterte og dronningens livgarde.

Haque skrøt av hvordan han hadde rekruttert barn helt ned i 11-årsalderen, og at han hadde vist dem videoer fra Den islamske stat med hodeavskjæringer for å «oppmuntre dem» til å følge den dødelige ideologien.

I bilen til Haque hadde politiet funnet en stor kjøkkenkniv som var gjemt og pakket inn i avispapir. De fant også videoer om hvordan man skulle lage eksplosiver.

I Ripple Road moské, hvor han arbeidet som administrativ leder, satte Haque opp rollespill for barna hvor de skulle late som om de var med på et jihadangrep på London. Politiet fortalte at mange av barna var for redde til å fortelle foreldrene hva som foregikk, særlig etter at Haque viste dem en video av et råtnende barnelik med advarsel om at de ville ende opp på samme måte hvis de ikke sverget på å bli martyrer.

Et av barna vitnet i retten:

He is teaching us terrorism, like how to fight. If you fight for the sake of Allah, on Judgment Day, when you get judged for your good deeds and bad deeds, fighting is good. He wants a group of 300 men. He’s training us now so by the time I’m in Year 10 [14 to 15 years old] we will be physically strong enough to fight.

Haque skal ha radikalisert 110 barn, hvorav 35 trenger langtidsbehandling for avradikalisering. Haque arbeidet ikke alene på barnearmé-prosjektet i den lille islamske skolen Lantern of Knowledge eller i koranskolen tilknyttet Ripple Road moské. Abuthaher Mamun og Muhammad Abid, begge fra gettoen Newham i London, hjalp til med pengeinnsamlinger til jihadplanene. Også de er funnet skyldig. Straffeutmålingen avventes.

Abuthaher Mamun

Muhammad Abid

Lukkede islamske miljøer i koranskoler eller islamske skoler er farlig for samfunnet, all den tid man har null kontroll med dem og ingen peiling på hva som foregår der. Storbritannia høster elendige erfaringer med private muslimske skoler. Politikere i andre land bør lære av dette og sette foten ned for å forhindre en lignende utvikling.

Reuters   BBC  Barkinganddagenhampost

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.