Kommentar

Dewsbury. En britisk tekstilindustriby nordpå. Nord for Manchester og litt syd for Leeds og Bradford. Litt over 60.000 innbyggere. Omtrent på størrelse med Kristiansand. Dewsbury er en gammel by, kirken er over syv hundre år gammel. I kirkens klokketårn henger «Black Tom», en kirkeklokke som hver julaften slår ett slag for hvert år siden Jesus’ fødsel. En tradisjon som stammer fra det femtende århundre.

I disse dager etableres nye tradisjoner. Dewsbury er kjent for sin shariadomstol og for sine etniske segregerte områder og ikke minst som en storleverandør av islamister og terrorister. Nå sist er Dewsbury blitt kjent som hjembyen til Storbritannias yngste selvmordsbomber, Talha Asmal, som sprengte seg selv og elleve andre i luften i Irak.

hele

Talha Asmal ble 17 år. Var det ingen som oppdaget at han ble radikalisert?

Det var visstnok mange som ble overrasket over at den stille skolegutten ble jihadist. Familien fordømmer IS og deres internettgrooming og sier at ISIS ikke er islam.

‘As a family we would like to take this opportunity to unequivocally state that ‘ISIS’ are not Islam. They do not represent in any way, shape or form Islam and Muslims and we are no longer prepared to allow a barbaric group like ‘ISIS’ to hijack our faith.’

29A469D200000578-3123580-image-m-51_1434381429403

Venner og famile forlater Talha Asmals families hus. Som vi ser er de typisk moderate muslimer…

Hver gang man identifiserer er ny jihadist så renner mediene over av sympati for familien. Hvorfor det? Radikaliseringen er ofte visuell og religionspåvirkningen starter som regel i hjemmet og forsterkes i den lokale moskéen. Talha Asmal var sikkert istand til å lese aviser og hadde nok fått med seg hvilke udåder IS er i stand til. Han valgte allikevel å reise til Den islamske stat for å delta. Det var et bevisst valg.

Jeg kan ikke huske at det var noen overmåte stor medlidenhet med foreldrene til Breivik. Det ser ut til å være andre regler for sympati når det er snakk om islam. Alle som tilbringer hverdagene med de potensielle jihadistene er uskyldige og uvitende. All den fæle radikaliseringen skjer på internett og de stakkars guttene og jentene blir regelrett lurt. Denne fremstillingen er blitt standardisert.

På Sky News for en uke siden så jeg på «Press Preview», hvor de debatterte Talha Asmal. Plutselig spør Sky-journalisten: “Is there something in the religion that drives them to…?” Og lenger kom han ikke før de to gjestene i studio protesterte høylytt “no, no, no!!” Og dermed var det slutt på kritiske spørsmål om hva som kunne ha drevet syttenåringen til å bli selvmordsbomber.

Idag kan man ofte få inntrykk av at ingenting er noens feil. Ting bare blir sånn. Tankeløshet og naivitet. Denne infantile holdningen gjør at ingen stilles til ansvar for noe. Selv ganske så unge mennesker kan foreta bevisste valg. Gale valg, men valg likefullt. Og disse valgene har konsekvenser. Men nå skal alle gis en sjanse til, og en til og en til… Vi er jo så humane og tilgivelsen sitter så løst. Vel, selvmordsbombere får, hvis alt går som de har planlagt og villet det, ikke flere sjanser. Sånn er det bare.

Man kan spørre seg hvilket miljø Talha Asmal kom fra. Typisk britisk? Dewsbury var riktignok en typisk britisk by, men det er mange år siden. Nå er segregeringen så komplett at det i bydelen Savile Town finnes bare 48 hvite briter igjen. De resterende 4.033 beboerne har bakgrunn fra Pakistan og India. Og det bærer samfunnet preg av. Det er ingen tilfeldighet at nettopp Dewsbury figurerer så sterkt i media med hensyn til radikalisering. Alt ligger til rette for et genuint islamsk liv der, med alt som det måtte medføre.

Dewsbury var hjembyen til tre av de fire selvmordbomberne som myrdet 52 mennesker i London sommeren 2005. Det er også i Dewsbury at vi finner Markazi Mosque. Den har plass til 3.000 troende og er finansiert fra Saudi-Arabia. Bevegelsen kalles Tablighi Jamaat og er kjent for å være radikal. De mener at britiske verdier er en trussel mot muslimer. The Telegraph skrev om bevegelsen i 2006 under tittelen «army of darkness». Navnet Tablighi Jamaat dukker jevnlig opp i terroristsaker. Talha Asmal bodde bare noen minutter unna Markazi Mosque, den samme moskéen som også to av de fire selvmordsbomberne fra 2005 frekventerte.

One of Tablighi Jamaat’s leading advocates, the scholar Ebrahim Rangooni, has proclaimed that the movement’s purpose is to rescue Muslims ‘from the culture and civilisation of the Jews, the Christians and other enemies of Islam.’

He tells the faithful to ‘save your progeny from the education of the British school or college in the same way as you would save them from a lion or wolf’.

Tablighi Jamaat-bevegelsen kontrollerer mange britiske moskéer. The Telegraph skrev i februar at baronesse Warsi (som er fra Dewsbury) delte ut jobber i ulike offentlige prosjekter til personer som hadde nære forbindelser med Tablighi Jamaa. Hun mener at disse må inkluderes, ikke skyves ut. Nylig kritiserte hun David Cameron etter hans tale i Slovakia hvor han uttalte at de muslimske miljøene må ta ansvar.

700s

Markazi Mosque – hvor mange ville rukket hånden i været på spørsmålet om Talha Asmal ble en martyr?

02F358CB0000044D-3123580-Paranoid_schizophrenic_Haroon_Aswat_right_also_from_Dewsbury_plo-a-6_1434372327408

Nok et kjent fjes fra Dewsbury til høyre: Haroon Aswat

Paranoid schizophrenic Haroon Aswat (right), also from Dewsbury, plotted to set up a terrorist training camp in the US with hook-handed extremist Abu Hamza (left)

299F71A100000578-3125530-image-a-2_1434408578604

Typisk bybilde fra Nord-England. Det var neppe mange i Dewsbury som ble overrasket over nyheten om den 17 år gamle jihadisten.

Endringene skjedde raskt forteller Jean, en hvit brite som fremdeles bor i området.

‘The change happened so quickly,’ says Jean today. ‘One day it seemed it was all whites, and then it was all Asians.’

299F719900000578-0-image-a-4_1434404917324

Den glade lyden av isbilen – den husker vi godt fra barndommen. Men jeg kan ikke huske at iskremselgeren skremte unna småungene. Monty Python kunne ikke gjort det bedre!

I Dewsbury leder (IS)bilen an i det multikulturelle eventyret. Kanskje et alternativ for de niqabkledde i Moss som nå kan se langt etter kommunejobber?  Forøvrig kan hvem som helst iføre seg en burka. Her er det fritt fram!

I juni 2012 ble seks jihadister knepet da de forsøkte å bombe et EDL-demonstrasjonstog i Dewsbury. Tilfeldighetene gjorde at Tommy Robinson ikke var tilstede og dermed ble demonstrasjonen avsluttet to timer tidligere enn planlagt. Dette hadde ikke terroristene regnet med, så de måtte snu med uforurettet sak og bomben i bilen. De var ikke av de smarteste heller for den saks skyld. De ble stanset på motorveien av politiet fordi bilen ikke var forsikret (dette leses elektronisk av nummerskiltet). En av terroristene hadde forsøkt å kjøpe forsikring for én dag, men hadde lagt inn feil bilregistreringsnummer i skjemaet som han fylte inn på nettet. Politiet konfiskerte bilen på stedet.

3577eaea8c44423ef5058abbf714070b

Ikke blant de skarpeste knivene i skuffen!

Man ville ha trodd at de seks terroristene ville tatt første fly til Pakistan da bilen med bomben ble konfiskert, men nei. Istedet ringte de politet tre dager senere og sa at de trengte å hente noe som lå igjen i bilen.  Så dermed tok politet en kikk og fant det savnede «noe» som viste seg å være en bombe i bagasjerommet sammen med noen kniver, fyrverkeri og en lapp. Den lød:

“This is a message to the enemies of Allah and his messenger. This is a message to the kafir (non-believer) female devil and self-proclaimed Queen Elizabeth and her accursed jubilee, fooling a nation of blind sheep to your self-proclaimed royalty and majesty.

«To the EDL (English Drunkards League). O enemies of Allah! We have heard and seen you openly insulting the final Messenger of Allah… you should know that for every action there is a reaction.

“Today is a day of retaliation (especially) for your blasphemy of Allah and his Messenger Muhammad. We love death more than you love life. The penalty for blasphemy of Allah and his messenger Muhammad is death.»

Dermed kunne politiet bare vente på den intetanende terroristen som kom for å hente bomben sin. Nesten som tatt ut av filmen «Four lions»!

Det var forøvrig allerede i 2012 at Dewsbury begynte å eksportere jihadister til Syria. Det finnes til og med en bok om jihadismen i Dewsbury. Den heter The Islamic Republic of Dewsbury og er forfattet av Danny Lockwood. Danny Lockwood er redaktør av en uavhengig lokal avis, The Press. I denne rollen har han ertet på seg det muslimske samfunnet og både blitt truet og demonstrert mot for sin frimodige og skarpe penn.

Dewsbury

Så raskt kan det gå. Fra tradisjonell britisk tekstilindustriby med århundrer av tradisjoner til islamkontrollert område som produserer jihadister og terrorister. Det finnes mange tilsvarende byer i Nord-England.

Dette er resultatet av nærmere 70 år med «integreringstiltak», toleranse og forståelse. Alt fullstendig feilslått. Hvorfor vil ikke Norge ta lærdom fra Storbritannia som ligger lenger fremme i innvandringsløypa?

Daily Mail

Rod Liddles kronikk om Dewsbury i The Spectator anbefales.