Bilde: The Israeli Cartoon Project

 

EU-parlamentet i Brussel har avslått en anmodning om å stille ut tegninger med karikaturer av menneskerettssituasjonen i Iran i parlamentets lokaler, skriver Ynetnews – et nyhetsnettsted tilhørende Israels største avis Yedioth Ahronoth.

Avslaget begrunnes med at utstillingen, som er i regi av The Israeli Cartoon Project (TICP), er «kontroversiell», og det skal man jo ikke være i våre dager hvis temaet på en eller annen måte tangerer islam – hvilket det nok gjør, tatt i betraktning at karikaturtegnerne driver gjøn med regimet i en stat som kaller seg islamsk.

The exhibit focuses on a wide range of serious human rights violations in Iran and its proxies: violation of women’s rights, repression of the political opposition through arrests and execution of political activists accused of crimes, oppression of homosexuals and Sunni and Baha’i minorities, underage marriages, death sentences for minors, etc.

The list of artists involved includes some of the best illustrators and cartoonists in Israel: Shay Charka, Uri Fink, Guy Morad, Elhanan Ben Ari, Moshik Gulst, Asher Schwartz, Vladic Sandler, Yotam Fishbein, Din Gach, Moshik Lin and others.

Vi vil vise solidaritet med det iranske folket, sier Uri Fink. Shay Charka legger til:

They are just buried under the terror regime of the Ayatollahs. I think if the Iranian people are freed from the yoke of their government, not only will we benefit from the removal of a threat over our heads, but the whole Muslim world will receive an opportunity to rebuild and begin a new and better phase.

Den tyske avisen Bild, som har offentliggjort tegningene, skriver at fire EU-parlamentarikere støttet anmodningen – forgjeves, til tross for at parlamentet har vært vertskap for kritiske utstillinger tidligere. De fire sier i en felles uttalelse at parlamentet med sin deprimerende sensur av de israelske karikaturene inntar en passiv holdning over for det iranske regimets katastrofale menneskerettsbrudd.

Prosjektet lot seg ikke vippe av pinnen av EU-parlamentets avslag, men tok sikte på å vise utstillingen i et annet lokale i Brussel.

Den israelske politikeren Yair Lapid sier i en kommentar at beslutningen gjør EU til en karikatur. Unionen klarer ikke å skille mellom terrorister og terrorofre, mener han.

EU-parlamentets avslag gjør det vanskelig ikke å tenke tilbake på Rushdie-saken. Romanen «De sataniske vers» (1988) av Salman Rushdie fikk Irans daværende leder ayatollah Khomeini til å dømme forfatteren og personer involvert i utgivelsen til døden. I en fatwa beordret han muslimer verden over til å gjennomføre dødsstraffen.

Den gangen stod de vesteuropeiske landene hardt på ytringsfriheten, og Storbritannias regjerng slo ring om forfatteren. Men tredve år senere er Vest-Europas politiske elite blitt islamisert inntil underkastelse, slik også EU er det.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.