Bilde: Demonstranter bærer bildet av ayatollah Ali Khamenei mens de lytter til en tale av Hizbollahs leder Nasrallah i Bekaa-dalen 25 mai 2017. Dagen er Resistance and Liberation Day. «Befrielsen» av Palestina er en stor sak for Iran. Hvis Iran skulle få en korridor gjennom Irak og Syria til Libanon, vil Israel komme i en uholdbar situasjon. Foto: Hassan Abdallah/Reuters/Scanpix

Israels minister for etterretning, Israel Katz, sier Israel ikke vil tillate at Iran etablerer militære brohoder i naboland som Syria.

Minister: Iran will need ‘time to digest’ how Israel hit covert military sites
 

Intelligence Minister Israel Katz on Sunday said Israeli strikes on key Iranian sites in Syria over the weekend sent a clear message to the Islamic Republic that Jerusalem won’t tolerate an Iranian military foothold on its doorstep.

Lørdagens angrep var en klar advarsel.

En iransk drone ble skutt ned da den fløy inn over israelsk territorium. Israel benyttet anledningen til å sette seg i respekt: Fire iranske støttepunkt og åtte syriske ble tatt ut.

After shooting down an Iranian drone that infiltrated its airspace, Israel launched a widespread retaliatory offensive on Saturday in Syria. The IDF said it hit four Iranian positions and eight Syrian sites, causing significant damage.

Israel also says it destroyed the Syrian military’s main command and control bunker in its most devastating assault there in decades.

Hvordan kunne Israel vite om disse kontroll- og kommandosentralene som er godt kamuflert? Det sies at syriske opprørere sender informasjon til Israel.

“They, and we, know what we hit and it will take them some time to digest, understand, and ask how Israel knew how to hit those sites,” he said. “These were concealed sites and we have intelligence agencies and the ability to know everything that is going on there and yesterday we proved that.”

Bibi Netanyahu og Vladimir Putin snakket sammen lørdag. Netanyahu sa Israel aldri vil tillate Iran å etablere seg i et naboland. Likevel kritiserte russisk UD israelerne.

Men amerikansk UD støttet Israel fullt ut.

“Iran’s calculated escalation of threat and its ambition to project its power and dominance places all the people of the region — from Yemen to Lebanon — at risk,” said Heather Nauert, the State Department spokeswoman. “The US continues to push back on the totality of Iran’s malign activities in the region and calls for an end to Iranian behavior that threatens peace and stability.”

Alliansen Israel-USA gir Iran, Assad, Erdogan og Putin noe å tenke på.