Yuval Steinitz i samtale med Netanyahu. Foto: Abir Sultan/Reuters/Scanpix

En israelsk statsråd advarer Bashar al-Assad mot å la Iran angripe Israel, selv om det er via proxy. Da setter han sitt eget liv fare, sier statsråd for infrastruktur og energi, Yuval Steinitz.

“If Assad continues to let the Iranians operate from Syrian soil, he should know that he signed his own death warrant and that it will be his end. We will topple his regime,” Yuval Steinitz, the minister of national infrastructure, energy and water resources, told the Ynet website.

“Assad cannot sit calmly in his palace and rehabilitate his regime while letting Syria be turned into a base for attacks against the State of Israel. It’s very simple,” said Steinitz who is a member of Israel’s security cabinet.

Steinitz later released a statement clarifying that he was only “expressing his personal view.”

I en så alvorlig sak er det selvsagt ikke Steinitz’ personlige mening. Uttalelsen vil bli oppfattet som regjeringens.

Israelske medier meldte søndag at det ble gjort forberedelser til å angripe Israel fra nord, enten via Revolusjonsgarden, Hizbollah eller shia-militser.

On Sunday, all of Israel’s nightly news broadcasts reported that the Israeli military and intelligence services had identified preliminary efforts by Iran in Syria to carry out its reprisal, using its Islamic Revolutionary Guard Corps, the Hezbollah terrorist group and local Shiite militias to launch a barrage of precision-guided missiles, likely at Israeli military targets in the north.

Israel vil ta et slikt angrep som en krigserklæring.

Benjamin Netanyahu skal møte Valdimir Putin i Moskva onsdag. Steinitz ble spurt om det var klokt å true Putins allierte, Assad, på forhånd.

Rød linje

“Everyone needs to understand that we have red lines,” added Steinitz, a lawmaker from Netanyahu’s Likud party. “If anybody is interested in preserving Assad’s survival, they should tell him to prevent missile and drone attacks on Israel.”

Assad bør vite hva prisen kan bli hvis han lar iranerne holde på, og Putin bør hviske ham et ord i øret.

“Everyone needs to understand that we have red lines,” added Steinitz, a lawmaker from Netanyahu’s Likud party. “If anybody is interested in preserving Assad’s survival, they should tell him to prevent missile and drone attacks on Israel.”

Netanyahu sa søndag at Israel ikke ønsker konfrontasjon med Iran, men hvis Iran gjør alvor av truslene, vil Israel ta en konfrontasjon nå heller enn å vente.

Forsvarsminister Avigdor Liberman sa sist måned at Israel vil angripe Teheran hvis iranerne angriper Tel Aviv.

 

Minister warns Israel could kill Assad if he lets Iran attack from Syria