Det flyr igjen raketter fra Gaza mot Israel, israelske soldater er såret av en bombe og Israel svarer med flyangrep. Men den viktigste arenaen var i helgen München der Benjamin Netanyahu trakk en grense for iransk innblanding: Israel vil ikke tillate at Syria blir oppmarsjområde for Iran. Punktum.

Netanyahu Warns Region on Iran, Syria

Og advarselen gjaldt ikke bare Syria. Israel vil ikke nøle med å angripe Iran hvis situasjonen skulle kreve det.

“Last week its brazenness reached new heights” he said. “We will act without hesitation to defend ourselves. And we will act if necessary not just against Iran’s proxies but against Iran itself.”

Netanyahu sa dette viftende med en del av den iranske dronen som ble skutt ned over Israel sist uke. Det var et meget kraftig og direkte budskap til den iranske utenriksministeren som satt i salen:

“Here is a piece of that Iranian drone, or what is left of it after we shot it down,” Mr. Netanyahu said. “I brought it here so you can see it for yourself. Mr. Zarif do your recognize this? You should. It’s yours. You can take back a message to the tyrants of Tehran. Do not test Israel’s resolve.”

Dronen utløste det kraftigste israelske flyangrepet mot Syria på flere tiår.Halvpartene av Assads luftvern ble slått ut og flere iranske baser og kommandosentra. Men angrepet kostet Israel et nedskutt fly.

“Iran is trying to change the status quo both in Lebanon and in Syria, If they don’t change the status quo then I think peace will be preserved—or at least nonbelligerence,” he said.

Hva er grunnen til at Netanyahu tør å snakke så høyt og tydelig på en sikkerhetskonferanse hvor det vanligvis ikke skjer noe dramatisk? Svaret er Donald Trump. Nasjonal sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster holdt i sitt innlegg lørdag et oppgjør med Irans forsøk på å spre sine tentakler over Midtøsten.

Speaking in Munich on Saturday, U.S. national security adviser Gen. H.R. McMaster said now is the time to confront Iran’s regional behavior, accusing it of building and arming a network of proxies across the Middle East to further Tehran’s goals.

Israel har med andre ord USAs støtte. Hvis det kommer til det harde vil USA backe Israel.

EU vet ikke helt hvordan det skal forholde seg. De kan ikke ignorere Irans maktspill i Libanon, en rolle Obama helt så bort fra da han forhandlet frem atomavtalen.

Frankrike, Italia, Tyskland og Storbritannia holdt samtaler med Irans utenriksminister under sikkerhetskonferansen. EU vil forhindre at USA sier opp avtalen, men forstår at det er en kobling mellom overholdelse av avtalen og Irans oppførsel i regionen. Ellers får Iran i pose og sekk. Det var det Obama tillot og som Trump ikke vil tillate.