Mohsen Fakhrizadeh til høyre i møte med Den øverste leder, Ali Khamenei, i januar 2019. Foto: AP/NTB

Elimineringen av leder for Irans hemmelige militære atomvåpenprogram fredag var farlig og en hensynsløs handling, sier John Brennan, leder av CIA under Obama. Det Brennan egentlig sier, er at Trump og Netanyahu i samarbeid har levert et slag mot en eventuell Biden-administrasjons forsøk på å gjenoppta atomavtalen med Iran. I Trump og Netanyahus øyne er det dét som er en farlig og hensynsløs politikk.

Polariseringen i USA gir seg også dramatiske utslag i utenrikspolitikken. Det er andre gang at Trump tillater at en iransk nøkkelperson tas ut. Demokratene blir rasende. De vil ha dialog, Trump og Netanyahu er enige om at det er en slik politikk som skaper et farligere Midtøsten.

Hvis en eventuell Biden-administrasjon trer inn igjen i atomavtalen, vil det med ett slag styrke Iran og skape et farligere Midtøsten. Det vil bli vanskeligere for Israel å straffe Iran, enten det er med bombing i Syria eller likvideringer i Iran.

“This was a criminal act & highly reckless,” Brennan wrote on Twitter Friday afternoon. “It risks lethal retaliation & a new round of regional conflict.”

Det er mindre enn et år siden USA tok ut Irans fremste mann i Midtøsten, general Soleimani, på flyplassen i Bagdad. Den iranske ledelsen reagerte med sjokk og raseri. Trump sa det var fordi amerikanerne hadde fått informasjon om at Iran planla angrep mot amerikanere. Det viste seg at Iran betalte Taliban for å drepe amerikanske soldater i Afghanistan. Men «noen» lekket at det var russerne som betalte Taliban, og at Trump så gjennom fingrene med det. Hvis noe kunne hektes på Russia collusion av Trumps fiender, så ble det gjort. Det forteller andre stater at USA er et hus i splid med seg selv.

Omdreiningspunktet for denne uenigheten i Midtøsten har vært Iran. Obama gjorde en atomavtale til navet i sin utenrikspolitikk og underordnet USAs politikk andre steder under hensyn til Teheran. Amerikanske spiontjenester ble mobilisert for å knekke motstanden mot avtalen, også internt i USA. Medier lot seg bruke. Her så vi noen av de samme metoder som senere ble brukt mot Trump-kampanjen: En weaponizing av statlige organer mot politiske aktører i USA. Obama er den første som har gjort dette.

Iran-avtalen var ledd i en mye større plan om å strekke hånden ut til den islamske verden.

Israel trodde ikke på Obamas planer og fryktet at han satte deres sikkerhet på spill. Likvideringen av Mohsen Fakhrizadeh kan ha vært fordi Israel frykter at en eventuell Biden-administrasjon vil gjenoppta atomavtalen. Det vil være enda mer polariserende i dag enn i 2015: Vi vet at Iran bedro avtalepartnerne, de har gjenopstartet anrikingsprogrammet i full åpenhet, og innblandingen i utlandet pågår som før.

Mangelen på å binde opp Iran i utlandet var en av de ting som fikk land som Saudi-Arabia til å skjønne at regionen ville bli et farligere sted med Iran i hovedrollen.

Prins Salman og Netanyahu skal ha vært i samtaler om å normalisere forbindelsene, men Salman trakk seg ut da han forsto at Biden kan komme til å innta Det hvite hus.

Tidligere stabssjef i Det nasjonale sikkerhetsråd, Fred Fleitz, tror at Biden planlegger å gjeninntre i atomavtalen med Iran.

Fleitz peker på et irrasjonelt element som allerede er synlig hos Demokratene og har vært det i lang tid: Et ønske om å ta hevn over Trump ved å ødelegge hans resultater.

Given the obsession by Democrats to rebuke President Trump and rejoin the Iran nuclear deal and Iran’s stated refusal to reopen the agreement for renegotiation, it is likely the U.S. will quickly rejoin the agreement and drop U.S. sanctions on Iran after Biden takes office.

Israel drepte minst fem iranske atomfysikere mellom 2012 og 2014. Da la Obama tungt press på Israel om å stanse, for det truet sluttføringen av atomavtalen. Biden-administrasjonen er en Obama 2.0. Obama har aldri forlatt Washington, men fortsatt å planlegge hvordan han skulle ta ut etterfølgeren. Det har han gjort gjennom å spille på lojale tjenestemenn, avgåtte toppledere og lojale medier.

På en måte er utenrikspolitikken blitt en del av den amerikanske borgerkrigen: Kampen om Russia collusion, riksrett, spesialetterforsker Bob Muellers nesten to år lange granskning. FBIs plot mot Michael Flynn. Arrestasjonen av Trumps medarbeidere. Dommere som nekter å gi slipp. En presse som er frenetisk anti-Trump. Justisdepartementet og FBI som saboterer presidenten selv når FBI finner en rykende pistol mot hans utfordrer (Hunters laptop). FBI gjør akkurat det samme i 2020 som de gjorde med Clintons e-poster i 2016: begraver bevisene. Alle som er på innsiden, vet hva som foregår. Det er blitt en vendetta som ruller og ruller.

 

Lær alt om klimasaken. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.