Roy Khanna (D-CA) på Capitol Hill da spørsmålet var muligheten for å begrense Trumps makt til å gå til krig mot Iran i januar 2020. Foto: Jose Luis Magana/AP/Scanpix

Joe Biden sier i et intervju med CNN at han vil legge stor vekt på et samarbeid med Europa for å kunne gjenopplive atomavtalen med Iran. Dette vil bryte med det fredsarbeidet Trump har skapt og øke faren for krig.

Atomavtalen var Obamas utenrikspolitiske hjørnesten, men den antagoniserte sunni-statene som leser Irans maktambisjoner som en åpen bok. Obama klarte ikke det og da han unnlot å innføre begrensninger på innblanding i utenlandske kriger og rakettutvikling, var det som å gi Iran et grønt lys for ekspansjon.

Trump påførte Iran betydelige tilbakeslag. Først ved å si opp avtalen, dernest ved å ta ut general Soleimani. Det sjokkerte mullahene og skremte dem. Trump gjorde det fordi Soleimani hadde betalt Taliban for å drepe amerikanere i Afghanistan.

Iran har brutt en rekke bestemmelser i avtalen, mest alvorlig er anrikelsen av uran til mye høyere renhet enn stipulert og økning i antall sentrifuger.

Biden sier at man må ta høyde for at Iran har brutt flere punkter, det er derfor han trenger europeerne med på laget.

Han overser at selve utgangspunktet for avtalen var feil. Iran har hele tiden hatt et hemmelig atomprogram, som de riktignok stilte i bero, men som kan gjenopplives når som helst. Atomfysikeren som drept sist uke var leder for dette programmet. Israel og Trump ville komme Biden i forkjøpet. Men elimineringen har ikke dempet Bidens lyst på en gjenoppliving. Spørsmålet er om det er Obama som trekker i trådene.

Trump demonsterte Obamas arv. Nå reverserer Biden hans politikk.

Sunni-statene vil oppfatte en slik reversering som å åpne døren til storkrig i Midtøsten. Mange av Bidens utnevnelser er medlemmer av det militæreindustrielle kompleks som lever av krigene i Midtøsten. Derfor motsetter de seg alle tilbaketrekninger.

Men venstrefløyen med the Squad liker egentlig ikke disse krigene. Den vil på et eller annet tidspunkt måtte velge. Det er tegn til en tverrpolitisk allianse mellom krigstrette Republikanere som Matt Gaetz fra Florida og Demokraten Ro Khanna. Khanna er helt enig med Gaetz om at det eksisterer et krigsparti som omfatter begge partier. De har drevet USA ut i endeløse kriger. Khanna sa det også var på tide å hente soldatene hjem fra Tyskland. Det er meningsløst at det står 30.000 soldater der. De skulle forsvare Europa i tilfelle russerne kom rullende gjennom the Fulda Gap. Det er førti år siden det var noen risiko for det. Likevel skriker politikerne opp bare Trump vil flytte noen tusen av dem til Polen. Hvis formålet er å avskrekke Putin er det der de bør være.

De som hyller alliansen mest og sier Trump undergravde den, er i virkeligheten de som har kapret den og bruker den til sine egne formål.

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.