Kongressen er full av intriger og renkespill og det er Demokratene som går foran. Republikanerne forsøker å holde igjen. Chuck Grassley er leder for justiskomiteen. Her sammen med Demokratenes Dianne Feinstein, før denne slapp nyheten om en anonym kvinne som hadde en historie å fortelle om Brett Kavanaugh. Foto: Joshua Roberts/Reuters/Scanpix

Demokratene eller Anti-Trump-fronten utfordrer Trump-administrasjonen ved å nekte å møte til høringer, sabotere nominasjonsprosesser og endog oppfordre til ordrenekt.

Det er et opprør som ville blitt stemplet som forsøk på statskupp hvis det hadde skjedd under Obama.

Situasjonen er spesiell. Det er bare halvannen måned til Kongressvalget. Begge partier kjemper om å være på opptur. Trump har en del å spille på som Demokratene mangler: Han har en kandidat til Høyesterett som de fleste er enige om er fremragende. Samtidig begynner avsløringene rundt Russia collusion å bli så mange at det begynner å brenne for alvor under bena på Demokratene. og Obamas folk. Det var ikke Trump som samarbeidet med russerne, det var Demokratene som brukte statsapparatet til å forsøke å frame Trump – og når han mot alle odds ble valgt, forsøkte de å ødelegge hans presidentskap i samarbeid med medier.

Fordi Fox News og Wall Street Journal ikke har vært med på galskapen har amerikanerne hatt motstemmer til CNN, MSNBC, Washington Post og New York Times. Middle America tålte ikke Hillary. Det de etterhvert har fått høre i drypp-drypp, stemmer med det bildet de har av henne: Korrupt, maktsyk og hensynsløs. At Obama har vært med på dette kommer nok som en overraskelse på mange. Men Obama er forfengelig. Han visste at hvis Trump slapp til ville det ikke bli stort igjen av hans legacy.

Nå har Republikanerne i Kongressen trevlet opp konspirasjonen mot Trump, bit for bit. Et stort gjennombrudd var meldingene mellom FBI-agent Peter Strzok og elskerinnen Lisa Page. Et annet var avsløringen av den nøkkelrollen no fire i justisdepartementet Bruce Ohr spilte. Offisielt fikk den britiske agenten Christopher Steele sparken av FBI fordi han lekket til pressen. Men da åpnet FBI og justisdepartementet en bakdør, og Ohr ble kontaktpunktet for Steele til FBI.

Nå har lekkasjene begynt å gå andre veien: Folk som ikke nødvendigvis er pro-Trump ønsker at FBI skal renvaskes. Da må skitten frem i lyset. FBI har avhørt Bruce Ohr og notatene fra disse avhørene har Fox News fått tak i. Denne kunnskapen kommer på toppen av mye annet, og i sum betyr det at tidligere FBI-sjef James Comey og hans nestkommanderende Andrew McCabe synker ned i myra.

Komplottet tåler ikke dagens lys, det blir for grelt når man hører at Bruce Ohrs kone Nellie, tidligere CIA og russisk-talende, jobbet for lobbyselskapet Fusion GPS som fikk oppgaven med å finne dritt om Trump.

Nellie Ohr var innkalt til avhør i Kongressen fredag, men nekter å møte. Er det Brennans oppfordring om ordrenekt hun har lyttet til?

Trump har varslet at han for første gang vil bruke sin makt og myndighet til å nedgradere og frigi dokumenter. Nå vil 20 sider av den siste FISA-rapporten bli frigitt – den som fornyet overvåkingen av Carter Page, avhørene av Ohr og alle tekstmeldinger som FBI-sjefene skrev. Det skal bli vanskelig å putte skjelettene tilbake i skapet.

Demokratene forsøker derfor desperat å demme opp og forhindre offentliggjøringen. Demokratene som tradisjonelt har vært for åpenhet, er nå tilhengere av hemmelighold. De hever liv står i fare hvis metodene avsløres. Alle forstår at de gråter for sin syke mor.

I samme kategori faller forsøket på å torpedere godkjenningen av Brett Kavanaugh i 11. time. Senator Dianne Feinstein kom med det anonyme brevet etter at høringene var avsluttet. Hun har sittet på det siden juli.

Republikanerne ville vise seg medgjørlige. De gikk med på en ny høring der Christine Blasey Ford kunne forklare seg. Men hun ville ikke møte og gjorde seg utilgjengelig for Senatets justiskomite. Formannen Chuck Grassley sier de ikke har fått svar fra advokatene hennes. Det luktet sabotasje lang vei. Grassley og de andre republikanerne skar igjennom: Hvis ikke Ford stiller mandag, blir det avstemning senere i uken.

Det viser seg at George Soros betalte bråkmakerne som forsøkte å ødelegge høringen fra begynnelsen. Slike nyheter er ikke bra for amerikanernes syn på Soros spesielt og Demokratene generelt.

Et gjennomgående tema er at Demokratene overspiller og får folk mot seg. Folk flest liker ikke å se demonstranter skrike ned senatorer.

Den som tar den lengst ut er eks-CIA John Brennan. Han oppfordret tjenestemenn til å nekte ordre og ikke offentliggjøre papirene fra Russia collusion. Det er oppfordring til mytteri. Brennan har beveget seg inn i et felt hvor han er strafferettslig ansvarlig. Å si at presidenten oppfører seg forrædersk – slik han gjorde etter Helsinki-toppmøtet – er uten sidestykke. Forræderi kvalifiserer til dødsstraff i USA.

Kort etter oppfordret han til at de som har muligheter skulle nedlegge sitt arbeid, eller: Overta styringen.

Det var derfor det anonyme brevet i New York Times var så alvorlig. Her sto det svart på hvitt at de var flere mennesker innen administrasjonen som saboterte Trumps ordre og nærmest sto klar til å ta over hvis det ble for ille.

Om noe er landsforræderi så er det slike oppfordringer som Brennan kommer med, og brevet fra Resistance viser at det finnes organisert arbeid innen administrasjonen som går langt ut over vanlig politisk opposisjon.

Det går således en rød tråd fra forsøkene på å torpedere Trumps kandidatur ved å politisere politi og etterretning, og til åpent å kjennegi at man tilhører Resistance og vil nedkjempe en lovlig valgt president.

 
 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂