Nytt

Benjamin Netanyahu fikk drive diplomati innenfor det amerikanske politiske systemet, i hjertet av Washington, under Obama nese, uten at Obama kunne gjøre noe med det.

Jo mer Obamas folk klagde, jo mer virket det som de hadde en dårlig sak.

Det hadde ikke Netanyahu. Han hadde overbevisningens kraft. Hvis hans opptreden var en slik fornærmelse mot presidenten, hvorfor ble nesten alle representanter sittende? Bare en 40-50 uteble. Og mottakelsen var stormende.

Netanyahu ga en overbevisende presentasjon: Den avtalen USA og verdenssamfunnet er ved å inngå med Iran vil nærmest garantere at Iran vil bli en atommakt. Andre stormakter i regionen kommer ikke til å sitte stille og se på. De vil begynne å sondere mulighetene for deres egen atombombe.

Iran har regionale stormaktsambisjoner. Samtidig er antisemittismen en del av dets makeup. Så mange iranske ledere har gjentatt at Israel må forsvinne, at Israel ikke lenger tviler: Hvis Iran får atomvåpen vil Israel være i dødelig fare.

Plukket fra hverandre

Netanyahu plukket Obamas politikk fra hverandre på hans egen hjemmebane. Det må ha opplevdes som en stor ydmykelse.

Netanyahu sa avtalen som nå ligger på bordet er for dårlig. Mange, også blant demokratene, er tilbøyelig til å være enig.

Avtalen skal ha en såkalt sunset-clause, den vil utløpe om 15 år. Det er ingen tid. I mellomtiden kan Iran fortsette utprøving av raketter og bygge sentrifuger.

When “my long-time friend, John Kerry,” had confirmed to Netanyahu that “Iran could legitimately possess” 190,000 centrifuges enriching uranium when the deal expires; when the terms taking shape would leave Iran a year or less from a break out to the bomb; when Iran could be relied upon to play “hide and cheat” with the inspectors; when Iran would be free under the deal to continue development of the missiles with which it could deliver nuclear weapons — when these and other dangers were being built into an Obama-pushed agreement, then, yes, the price of alienating the current US administration is quite clearly one that Netanyahu is willing to pay.

Politiske motstandere, ikke minst journalister, forsøker å fremstille Netanyahu som en hauk, en som vil krig og ikke dialog. Det er vulgært og banalt. Netanyahu tror fullt og fast på at Iran representerer en dødelig trussel.

For all the cynicism and the political filtering over Netanyahu’s motivations, furthermore, the prime minister is convinced, in his heart of hearts, that Iran is determined to advance its benighted ideology across the region and beyond. The prime minister is convinced, in his heart of hearts, that the deal taking shape will immunize the ayatollahs from any prospect of revolution from within or effective challenge from without. The deal “doesn’t block Iran’s path to the bomb,” he warned. “It paves Iran’s path to the bomb.”

And the cardinal fact is that the prime minister is convinced, in his heart of hearts, that the Islamist regime in Tehran is bent on the destruction of Israel. Ayatollah Khamenei “tweets that Israel must be annihilated,” Netanyahu wailed, repeating: “He tweets! You know, in Iran, there isn’t exactly free Internet. But he tweets in English that Israel must be destroyed.”

Netanyahu kom ikke med budskapet: Bomb, bomb. Han kom for å si: – Denne avtalen holder ikke. Dere må vise Iran hvor skapet skal stå. Lag en ny og bedre avtale.

Det som svir for Obama er at Netanyahu dømmer hele hans Midtøsten-politikk nord og ned. Obama er ved å bli en strategisk katastrofe for USA: Han har lagt seg ut med USAs strategiske venner: Særlig Egypt, men også Saudi-Arabia. I stedet alliererer Obama seg med de to verste sunni-statene når det gjelder å støtte IS og terror: Tyrkia og Qatar.

Folk i Midtøsten tror ikke hva de ser. Konspirasjonene om USA florerer. Han er alliert med Brorskapet, sier de.

Netanyahu og el-Sisi snakker samme språk. De vet begge hva som foregår. Det gjør ikke USAs president. Det har flere demokrater begynt å si høyt. Nå kommer Netanyahu og avslører han på hjemmebane. Det er nesten uutholdelig.

http://www.timesofisrael.com/netanyahus-devastating-irrevocable-indictment-of-obama/