Bildet: Fra minnestedet for de drepte ved Auschwitz II-Birkenau på datoen for befrielsen av leiren, 27. januar. Foto: Kasper Pempel/Reuters/Scanpix

Den polske nasjonalforsamlingen er i ferd med å vedta en lov som kan gi opptil tre års fengsel for å bruke betegnelsen «polske dødsleirer» om nettverket av tilintetgjørelsesleirer som ble opprettet i Polen under krigen.

Problemet er bare at man forbyr omtale av polakker som kollaboratører med nazistene under jødeutryddelsen. Siden polakkenes samarbeid med nazistene under Holocaust er et faktum, er det fakta man vil gjøre straffbart.

Dét tar seg dårlig ut.

Polen ligger allerede i strid med Brussel og Berlin om revisjon av domstolsadministrasjonen. Denne saken vil bli brukt/utnyttet til å stille Polen i et negativt lys.

Israel kalte Polens representant inn på teppet. Loven gikk igjennom i det ene kammeret i nasjonalforsamlingen fredag, dagen før Holocaust-dagen.

Israel og statsminister Benjamin Netanyahu reagerte lørdag kraftig både på timingen og på selve lovforslaget. Søndag kalte de inn Piotr Kozlowski, chargé d’affaires ved den polske ambassaden i Israel, for å få en redegjørelse.

– Israels motstand mot ordlyden i loven ble uttrykt overfor ham, heter det i en uttalelse fra det israelske utenriksdepartementet

– Lovens timing – på kvelden under den internasjonale minnedagen for Holocaust-ofre – var spesielt overraskende og uheldig, heter det videre. (NTB)