Skoler i flere land; USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Danmark, Finland, Nederland og Irland kommer til å droppe et nytt tillegg til den internasjonale Pisa-testen, melder BBC News.

«Global kompetanse»-testen skal gjennomføres sammen med testene i matte, lesing og naturfag. Den skal kartlegge «rasisme», kulturell identitet og «fordommer» som ledd i OECDs svært utbredte Pisa-test. Pisa-testen har blitt en internasjonal standard for nær sagt hele verdens skolesystemer.

Men nå introduserer altså den internasjonale økonomiske tenketanken en helt ny type test.

Testen er tenkt å måle respekten for andre kulturer, kulturell bevissthet, kritisk holdning til ekstremisme, og i hvilken grad man klarer å skille mellom pålitelige nyhetskilder og «falske nyheter».

Hensikten med den nye del-testen er ifølge OECD å gjøre elevene i stand til å navigere i en verden av post-truth og «ekkokamre» på sosiale medier.

Testen skal også kartlegge hvor godt ungdommene er forberedt på å jobbe sammen med mennesker fra andre kulturer, med andre meninger og overbevisninger. I tillegg skal den sikre at de «viser respekt for menneskelig verdighet» («human dignity»), og er i stand til å analysere informasjon objektivt.

Skoler i Skottland, Australia og Canada er blant dem som vil gjennomføre «global kompetanse-testen» som lanseres i år.

Andreas Schleicher, OECDs education director, sier at utdanningssystemene må måles på mer enn bare eksamensresultater:

Speaking in London at the Education World Forum, he said there had to be a greater awareness of «values».

Alongside globalisation and the rise of social media, he said, there had been a «polarisation» in beliefs, which meant that some teenagers could be left with little awareness of the views of other people.

Schleicher påpekte at noen land var uvillige til å bli sammenlignet på disse parametrene, og at de var skeptiske til å gå fra å diskutere elevenes holdninger til å framskaffe «harde data» gjennom testing.

«I take a different view. The only way to get serious, the only way to get started with this issue is to look at the truth,» said the OECD’s education chief.

Mr Schleicher said that the test would reveal the countries that paid only «lip service» to the ideas of tolerance and inclusion.

«What do students actually think? What do students actually know?

«That’s the aim of Pisa, to confront us with the real world, not the world of words and beautiful theory,» he said.

De beste skolesystemene er ofte dem som er mest åpne og mangfoldige sa Schleicher, som nevnte Canada som eksempel.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂