Interlude

I dag for 75 år siden fødte den unge sopranen Iraida Jansone en sønn i hemmelighet, på et sikkert skjulested i Riga etter å ha blitt smuglet ut av den jødiske ghettoen. Etter krigen gjenopptok hun sitt arbeid ved den latviske nasjonaloperaen sammen med sin mann, Arvid, som var dirigent. De hadde som regel ikke barnevakt, og smårollingen var med foreldrene på jobb. Der likte han spesielt å etterlikne farens bevegelser, til stor forlystelse for både foreldrene og deres kolleger. Guttens yrkesvalg var dermed avgjort tidlig. I 1979 kom han til Norge, ennå som relativt ukjent dirigent, og omdannet den internasjonalt ubetydelige Oslo-filharmonien til et orkester i verdensklasse. Det hører vi her, hvor de spiller Weber på turné i Japan i 1993. Kjære Mariss – takk for alt du har gjort for norsk kultur og gratulerer med dagen!

Les også

Les også