Sakset/Fra hofta

Dobrowen.jpg

I dag ble endelig Jødisk Museum i Oslo åpnet. I den forbindelse arrangeres det en fire dager lang jødisk kulturfestival i hovedstaden, med matsmaking, konserter og teater for både barn og voksne. Gårsdagens konsert på Musikkhøyskolen var fantastisk og var i sin helhet viet musikk av Issay Dobrowen.

Issay Dobrowen ble født i Russland i 1891 og utdannet ved konservatoriet i Moskva. Som dirigent arbeidet han i hele Europa, før han ble sjef for Oslo-filharmonien (som på den tiden strengt tatt het Filharmonisk Selskaps Orkester) i 1927. To år senere ble han norsk statsborger. Han flyktet til Sverige med sin familie under krigen, og døde i Oslo i 1953.

I sitt foredrag før konserten fortalte Mona Levin at Dobrowen var kjent som pianist i Russland, som dirigent i resten av verden, og som komponist ingen steder. Tre nordmenn (fiolinisten Ole Bøhn og pianistene Jørn Fossheim og Joachim Kjelsaas Kwetzinsky) og en israeler (pianisten Yaron Kohlberg) har bestemt seg for å gjøre noe med det siste og kommer regelmessig til å fremføre Dobrowens musikk i fremtiden.

Kommentariat-medlem bencruachan tipset oss her om at Dobrowens Jugend-Sonate finnes på nettet.

Fra Youtube får vi også et eksempel på Dobrowen som dirigent – verket som fremføres er første del av Nikolai Medtners andre pianokonsert, med komponisten selv som solist.