Overskriften betyr «Gratulerer med dagen, Israel» på hebraisk. I disse dager fyller den moderne staten Israel 60 år, og jeg benytter naturligvis anledningen til å blogge om musikk.

Her synger Ofra Haza «Yerushalaim shel zahav» i et opptak fra jubileumsfeiringen for 10 år siden. Ofra Haza døde av AIDS for få år siden, og stemmen hennes er så flott at selv jeg, som stort sett ikke hører på noe som er komponert etter 1900, både har hørt om henne og liker henne.

Shlomo Mintz er en av mine yndlingsfiolinister. Her spiller han første, andre og tredje sats av Mendelssohns fiolinkonsert med Israel Philharmonic Orchestra og Zubin Mehta. Opptaket stammer antakelig fra slutten av 1980-tallet.

Samme orkester og dirigent stiller alltid opp når landet er i krise. Da Saddam Hussein bombet Tel Aviv i 1991, måtte de ordinære konsertene avlyses av sikkerhetsgrunner. Men opptak fra et gassikret tilfluktsrom ble sendt på radio og TV. Her fremføres første sats av Beethovens 5. symfoni. Musikerne har gassmaskene sine under stolene. Symboleffekten er enorm.

I dette opptaket før konserten snakker Mehta om situasjonen. Legg merke til at han bruker ordene «vi» og «vårt», selv om han ikke er israelsk statsborger. Han er ikke verdens mest originale dirigent, men han er et stort menneske.

Les også

-
-
-
-
-