Sakset/Fra hofta

Som grunnlegger og leder av Norges Jødiske Lobby, er det meg maktpåliggende å uttrykke min skuffelse over det amerikanske jødiske tidsskriftet Forward, som ikke bare har identifisert 19 jødiske deltakere i Beijing-OL, men i tillegg presenterer navnelisten som om dette er noe å være stolt av.

Dette er opprørende! Jøder har ingenting i idrettsverdenen å gjøre. Muskler, god kondisjon, hurtighet og styrke er ikke noe kjekk jødisk ungdom bør etterstrebe – med mindre en tar sikte på en karriere som ballettdanser. Som motvekt til disse ynkelige, åpenbart forvirrede 19 representantene for vårt folk ser jeg meg nødt til å tenne motild ved å presentere en liste over 19 jøder som oppfører seg ordentlig.

1. Her synger Natalie Dessay Delibes’ Klokkearie.

2. Hennes kollega Inessa Galante synger Händels «Lascia ch’io pianga» her.

3. Inessas landsmann Mariss Jansons dirigerer her Sibelius’ «Andante Festivo»- Orkesteret er våre herlige lokale filharmonikere.

4, 5 og 6. Når vi først er i gang med å ramse opp latviere, kan vi ta med et par til. Gidon Kremer og Mischa Maisky spiller her tredje sats av Brahms’ dobbeltkonsert. Orkesteret er Wiener-filharmonikerne, under ledelse av Leonard Bernstein. Tatt dette orkesterets tradisjonelle brunlige holdninger i betraktning, må dette for dem ha vært konserten fra helvete… Bernstein begynte forøvrig sin karriere som assistent for den største av alle dirigenter –

7 og 8. Bruno Walter, som selv begynte sin karriere som assistent for Gustav Mahler og her dirigerer adagiettoen fra hans 5. symfoni.

9. Maja Plisetskaja danser her rollen som Kitri. Ingen over, ingen ved siden. Men en tåler å se også andre dansere, for eksempel –

10. Alicia Markova, som her gjør en glimrende jobb som Giselle.

11. Jascha Heifetz og Bach: a match made in heaven!

12 og 13. Kombinasjonene av henholdsvis Helene Grimaud og Vladimir Ashkenazy

14 og 15. og Murray Perahia og Georg Solti er heller ikke å forakte-

16, 17, 18 og 19. Og endelig har vi gjengen som dannet kjernen i det som på 60-tallet ble kalt Kosher Nostra – The Jewish Music Mafia: Jacqueline du Pre, Daniel Barenboim, Itzhak Perlman og Pinchas Zukerman. Sammen med sin venn Zubin Mehta på bass spiller de her fjerde sats av «Ørretkvintetten».

Ah, det hjalp. Nå føler jeg meg bedre.