Rachmaninoff%20ved%20pianoet.jpg

Jeg hører med til dem som hilser den nye operaen i Bjørvika hjertelig velkommen, og synes huset skal være forbeholdt kunstmusikk. For å feire denne gledelige begivenheten presenterer jeg et saftig stykke kulturelitistisk åndssnobberi, i form av tre versjoner av første sats av Rachmaninoffs tredje pianokonsert. Den regnes for å være blant det aller vanskeligste en pianist kan spille, og fremføres her av henholdsvis en norsk lyriker, en russisk bjørn og en argentinsk løvinne.

Leif Ove Andsnes’ versjon, hentet fra en dokumentarfilm her
De første 5 minuttene er bare prat, deretter begynner musikken. Orkesteret er St. Petersburg-filharmonien under ledelse av Jurij Temirkanov

Jefim Bronfmans versjon med Wiener-filharmonikerne og Valerij Gergiev her

Martha Argerichs versjon med Berlins radiosymfoniorkester og Riccardo Chailly her