Nytt

Foto: Reuters

Over 200 personer er pågrepet og mange skadd i sammenstøt i flere deler av Tunisia, opplyser myndighetene. Protestene er rettet mot regjeringens budsjettkutt.

Innenriksdepartementets talsmann Khalifa Chibani sier til tunisisk radio at 49 politifolk er skadd i sammenstøtene, og at 206 personer, som han kaller «bråkmakere», er pågrepet.

Han opplyser også at flere bygninger er blitt utsatt for hærverk, blant annet et Carrefour-supermarked i en forstad utenfor hovedstaden Tunis.

Natt til onsdag ble både politi og soldater utplassert i flere byer. Gatekampene utspilte seg blant annet i Tebourba, vest for hovedstaden, der hundrevis av ungdommer samlet seg i gatene etter at en mann som mistet livet i uroen mandag, ble begravet.

Synagoge angrepet

Det er også meldt om protester i byene Gafsa, Kasserine og Sidi Bouzid, der protestene under den såkalte arabiske våren startet i 2011.

Natt til onsdag ble dessuten en synagoge på øya Djerba sørøst i landet forsøkt påtent. Flere bensinbomber ble kastet mot den kjente synagogen, men ingen ble skadd, opplyser Elie Tarbelsi, en tunisisk jøde, til nyhetsbyrået DPA.

I 2002 ble 21 personer drept i et selvmordsangrep mot synagogen, deriblant 14 tyske turister.

Høyere skatter

Protestene begynte for flere dager siden i forbindelse at et nytt statsbudsjett trådte i kraft ved årsskiftet. Det innebærer at mange tunisiere får dårligere råd.

Regjeringen mener det er nødvendig med høyere skatter og merverdiavgift for å få fart på økonomien og kontroll på budsjettunderskuddet.

Tunisia regnes som det eneste landet i Midtøsten der demonstrasjonene førte til en relativt fredelig overgang til et mer demokratisk styre.

Det er ikke uvanlig med demonstrasjoner i Tunisia i forbindelse med årsdagen for massedemonstrasjonene i 2011.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.