Innenriks


Foto: Line Oma / Twitter.

 

Da Giske-saken først nådde offentligheten, var omtalen av det han skulle ha gjort, såpass ullen at det ikke umiddelbart var opplagt at det handlet om noe mer enn oppblåsing av bagateller som ledd i et maktspill. Omfanget av rykter og historier tegnet riktignok portrettet av en mann som prøvde seg, men gjort med en viss tilbakeholdenhet er jo det noenlunde legitimt.

Sakens utvikling har mer enn antydet at Giske har vist mer enn bare stor initiativrikdom, og selv om dette etterspillet neppe er helt uten maktspill, er vitnesbyrdet som Line Oma har gitt fredag, uansett fullstendig knusende.

Det er til NRK at Oma, som er Ap-medlem og lokalpolitiker, forteller om en episode fra 2010, da hun som 23 år gammel praktikant i utenrikstjenesten var på offisielt besøk i India med daværende næringsminister Giske. Etter en mottagelse i ambassaden i New Delhi om kvelden, hvor Giske og Oma kommer i prat, drar selskapet til en nattklubb.

– Hva skjer der?

– Da vi skal forlate stedet presser han meg opp mot veggen. Og stikker tungen sin ned i halsen min, mot min vilje. Jeg var helt uforberedt. Etterpå spør han om jeg skal være med han til hotellet, noe jeg sier nei til.

Oma beskriver overfor NRK opplevelsen som sjokkerende og ubehagelig, og sier hun husker at hun følte på en flauhet der og da.

NRK har snakket med en annen som var til stede på arrangementet, som sier vedkommende så en situasjon som ikke passer seg for en statsråd og en praktikant.

En artist som var innleid for anledningen, har fortalt den norske allmennkringkasteren at Giske klapset henne to ganger på rumpa mens hun danset med sin egen mann.

Oma sier at hun står frem for å gi varslere et ansikt, og fordi hun ønsker en ordentlig opprydding i ukulturen i partiet samt tausheten som omgir den. Hun roser partileder Jonas Gahr Støre for å ha håndtert det hele godt.

I denne nattsvarte situasjonen for partiet kan det for utenforstående se ut som om partilederen med ry som tåkefyrste opptrer forbilledlig. Men noen enkel jobb blir det ikke å snu dette til noe positivt, selv om det er lenge til neste valg.

Kjøp Kent Andersens bok her!