Å stå fram som offentlig varsler mot det som da var en av Norges mektigste menn, var ikke lett. I går kom det som oppleves som represaliene, skriver Lina Oma. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / scanpix

Giske-varsler Line Oma var 23 år og praktikant da Giske, 43 år og næringsminister, kom på offisielt besøk til den norske ambassaden i Indias hovedstad New Delhi hvor hun jobbet. Oma var den første av Giske-varslerne som stod frem offentlig.

I et innlegg på Facebook reagerer hun kraftig på at Haddy Njie kaller henne for en løgner i sin bok om Giske-saken. Her er innlegget.

 

Kjære Haddy.

I går gråt jeg for første gang siden jeg varslet om seksuell trakassering av din mann, Trond Giske.

Jeg gråt ikke fordi jeg var rørt av din framstilling, men fordi du velger å bruke din makt, rekkevidde og innflytelse til å kalle meg en løgner. Til å tråkke på alt jeg har gjort for å stå opp for meg selv, for andre kvinner som er utsatt for seksuell trakassering, for at våre døtre skal vokse opp i et samfunn der kultur er endret, der de slipper like mange opplevelser av maktmisbruk og trakassering som tidligere generasjoner.

Å stå fram som offentlig varsler mot det som da var en av Norges mektigste menn, var ikke lett. Den gang satt jeg flere kvelder knytt i angst for hvilke konsekvenser det kunne gi meg personlig. Jeg gjorde det likevel. I går kom det som oppleves som represaliene.

Du sier selv at Giske var naiv i forhold til sin egen makt. I går demonstrerte du at ikke du heller forstår bruken av egen makt. Du er en av Norges mest kjente kvinner, du har fått privilegiet av å skrive en bok, din stemme når lengre enn de fleste andres stemmer. Stemmen din bruker du til å tråkke på min og andre varsleres historier om seksuell trakassering, du bruker den til å kalle meg en løgner.

I februar 2018 ønsket Trond Giske å beklage til meg personlig. I går anklager dere meg for løgn. Jeg føler meg nesten trakassert på nytt.

Jeg forstår ditt behov for å fortelle din historie. Jeg skjønner at det har vært vanskelig og vondt. Det som er synd, er at du i det vanskelige og vonde ikke ser at du tråkker på andre kvinner som også har hatt det vondt og vanskelig. Kunne du ikke spart deg for det?

Vi er flere familier som har hatt det vanskelig. Jeg har også en datter på tre år som har hatt en mamma i stormen, en mamma med stadig forknytte og skjelvende hender. En mamma som ikke er mentalt tilstede. En mamma som har brukt alle krefter på å gå på jobb, være bydelsordfører, være varsler og forkjemper for kulturendring, og som samtidig forsøker å være en god mamma. En mamma som kun har klart å holde hodet over vann på grunn av en god pappa i familien. Nei, noe bok har ikke jeg hatt tid eller krefter til å skrive.

Du har dessverre heller ikke skjønt saken. Det handler ikke kun om et kyss her og et stryk der. Det handler om et handlingsmønster, om å misbruke makt, posisjon og tilgang på et verdifullt fellesskap (AP) for å få seg ligg.

Det er nok nå.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂