Sakset/Fra hofta

For en drøy uke siden åpnet den nye attraksjonen på Stovner: Et utsiktstårn med en 260 lang gangvei 15 meter over bakken. Dette er ment å tiltrekke seg besøkende. Og jada, tårnet vil nok tiltrekke seg litt av hvert. Allerede ser vi på Bydel Oslos facebookside at de lokale er bekymret for prioriteringen. For på Stovner ønsker man seg både svømmebasseng (det har de ønsket i over 40 år…) og fritidstilbud til ungdommen.

Tårnet ligger like bak Stovner Senter og Stovner Videregående skole. Det er bygget på en liten knaus hvor fylliker og narkomane holdt til i riktig gamle dager da vi selv gikk forbi hver dag på vei til skolen. Fra toppen av tårnet skal man stå og se ned på byen. En utsikt som mange allerede har fra verandaene på Fossum og Vestli. Prislapp på luftig utsikt: 17, 24 eller 28 millioner avhengig av kilde.

Nå er det ikke meningen å være surmaget. Stovner vil trenge mange «løft» i årene fremover. Men det er grunn til å lure på om dette luftslottet blir den attraksjonen som den er tenkt. Vi sakser litt fra de lokale reaksjonene:

Hvilken utsikt?, snur de seg til høyre glaner de i blokkene på senteret, til venstre til en fotballbane ( som de kan se fra bakken), en barnehage samt blokker, glaner de rett frem ser de blokker. Ja det er fanden til et viktig tårn å ha…

Veldig flott verk!  Men med en bismak i munnen! Hvor er ungdomsklubbene i bydelen?  og det svømmeanlegget som man har kjempet for i 30 år?

bydelen trenger et ungdomsklubb og svømmebasseng! Bydelen Stovner må kunne gi mer til ungdommen! Det er mange ungdommer som trenger virkelig litt oppmerksomhet!

Dette er et monument over lokalpolitikere som ikke har forstått hva vår bydel trenger. Fjas spør du meg !!!

Tårn er en rar satsning..inkluderende denne også? I denne bydelen trengs det ikke tårn, men penger til å hjelpe unge og familier til å fylle fritiden til noe fornuftig. Lære opp foreldre til å se sine håpefulle f.eks.

Kult!!!

Tenker det gjør susen mot ungdomsvold og kriminalitet i bydelen. Pøs på med penger til diverse håpløse prosjekter så skal dere se at alt ordner seg på skolene også

Flere av de lokale beboerne uttrykker bekymring for den manglende sikkerheten:

Ikke bare kunne og skulle de 24 millionene, heller vært øremerket de yngre i bydelen. Var oppe i tårnet deres idag, det er kun snakk om et et tidsspørsmål før en liten klatrer opp og mister livet sitt, en eller en ungdom som skal kjekke seg litt for kompiser eller kjæresten sin.. Dere har bokstavelig talt satt opp en dødsfelle. At dere får liv på samvittigheten, sammen med den ubrukelige fjæra i hatten pga dette tårnet, finnes det ingen tvil om.
Null sikring!
Ikke tak/grind over broen, ikke engang et nett under som vil hindre en fallulykke rett ned i en fjellavgrunn 15-20 meter under.
Det er hver dag minst 100 yngre uten tilsyn på Jesperud, istedenfor et tilbud til disse, gulper dere opp dette.?
Galskap.!
Le nå, gråt senere!

Så var det hærverksmulighetene: Allerede etter få dager er tårnet blitt ramponert på flere steder. Igjen viser lokale beboere at de har størrre realitetssans enn lokalpolitikerne:

Tok min første tur oppi tårnet i dag. Trist å se at det allerede er gjort hærverk flere steder. Trist, men jeg kan ikke si jeg er overrasket. Ungdommen har fortsatt ikke annet å bruke fritiden på.

Vedlikeholdskostnader på grunn av hærverk skal dekkes fra hvilket budsjett? 

Men nå trenger kanskje ikke Stovner noen ny fritidsklubb allikevel? En lokal beboer merker seg at etter den «voksne» innvielsen så er luftslottet overtatt av ungdommen:

Ungdommene har fått et tårn å henge i. Gikk forbi tårnet ved 21.30 tiden i går kveld, og da var det fullt av ungdommer der. Så det blir vel den «nye klubben

Det er langt ned til bakken fra hva mange ungdommer vil oppfatte som et gigantisk klatrestativ. Bjelkene ser ut til å være limtre. Det brenner nok godt.

Som vanlig var det nordmenn som viste interesse for nærmiljøet ved åpningen av tårnet.

Fint om dagen, men hva med natten? Tror man at voksne par vil sverme rundt for å nyte solnedgangen over byen når det henger ungdomsgjenger der? Det er bare én inngang/utgang og resten greier man å tenke seg selv. Det betviles sterkt at det blir overvåkningskameraer for å sikre bygg og besøkere.

Vi får håpe at tårnet ikke blir et monument over håpløs prioritering av skattepenger. Det ville vært ønskelig å få oppgitt hvor mye vedlikeholdet har kostet om ett års tid. Hvis Babels tårn fremdeles er der da.

Groruddalen