I løpet av få uker har Natteravnene som går runder på Stovner og Vestli, blitt kastet stein på tre ganger. Den siste steinkastingen skjedde lørdag kveld, der en av de frivillige Natteravnene fikk et stort kutt i hodet. Bare flaks gjorde at utfallet ikke ble langt mer alvorlig.

Det har vært sparsomt med kommentarer om hvem disse steinkasterne kan være, annet enn «ungdommer» og «gjerningspersoner». Etter den siste episoden gikk politiet litt lenger:

– Vi har en dårlig beskrivelse, men det er sagt gutter, mørke i huden, ca 16-18 år, en skal ha vært iført rød jakke, grå joggebukse, to skal ha hatt blå klær ca 185 cm høy, skriver politiet på Twitter.

Nå står imidlertid en «innsider» fra Stovner frem, og bekrefter en mistanke mange har. Leder Ayoub Zannachi (16) er leder av Stovner ungdomsråd, og mener å vite hvem noen av de steinkastende ungdommene er.

– Det er en veldig trist situasjon. Samtidig blåses den unødvendig mye opp, noe som bidrar til å svartmale bydel Stovner, sier Zannachi, som er leder av Stovner ungdomsråd og styremedlem i Elevorganisasjonen i Oslo.

Ungdomsleder om steinkasterne: – De kommer fra et miljø man ikke skulle trodd ville gjøre noe slikt

Nei, situasjonen blåses ikke mye opp. Den kunne godt vært blåst opp enda mer, for når ungdommer som «kjeder seg» bruker tiden til å kaste stein på Natteravner eller på biler på motorveiene i området, så snakker vi ikke lenger om rampestreker.

Zannachi sier at han vokst opp sammen med noen av ungdommene som kaster stein. Han mener å kjenne en eller to av dem.

– De kommer fra et miljø man ikke skulle tro ville kaste stein. De ber nattbønn under ramadan, og man skulle tro at de som akkurat har vært i moskeen ikke vil gjøre noe slikt. Mitt inntrykk er at det er oppegående ungdommer som har mye fritid og liker å spille basketball. De er helt annerledes enn mediene fremstiller dem, mener han.

– Så hvorfor kaster de stein?

– Jeg tror det handler om at de kjeder seg, det er sent på kvelden og de har lyst til å tøffe seg litt for vennene.

Også Zannachi mener at flere ungdomsklubber og «arenaer» for ungdom må prioriteres av politikerne. Det er sikkert en del av løsningen, men mon tro om ikke Omar Sheik (20), elevrådsleder ved Stovner videregående skole, pirker litt i sannheten når han siteres på følgende:

– Selvfølgelig er det bra med flere tilbud som kan gjøre at folk blir opptatt med andre ting. Men jeg tror det er viktigere å fokusere på familiebakgrunn eller dårlig oppvekst, sier han.

Han tror ungdommene som kaster stein har som mål å sette seg i respekt blant politiet og skape frykt.

Mønsteret er til forveksling lik andre europeiske byer med radikalisering av unge i moskéene, opphopning på samme sted av for mange innvandrere med en kulturbakgrunn som ikke er kompatibel med den europeiske,  berøringsangst for muslimers selvvalgte utenforskap og manglende ansvar for egen integrering osv.

Hvorfor kan vi ikke ta lærdom av de landene som ligger lenger foran oss i utviklingen?

I stedet later norske myndigheter, lokale som sentrale, som om dette er noe uforklarlig, et helt ukjent fenomen. Tenk at noen velger å kaste sten og tenne på biler i vårt nye gode fellesskap! Det må være en forklaring, som ikke handler om ungdommene og deres miljø.

Ubehagelige problemer forsvinner ikke hvis man ikke tør å stille ubehagelige spørsmål.

Det er norske medier et eksempel på. De skraper i overflaten.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!