Kunstbilde

Sergej Mikhajlovitsj Prokudin-Gorskij (1863-1944)
Digital kopi etter fargeseparasjonsnegativer ved Walter Frankhauser, Library of Congress, Washington D.C.

Stedet er Murmansk-banen i nærheten av Petrozavodsk og innsjøen Onega. Det kan se ut som om personen med hatt forrest til høyre er fotografen selv. Til venstre for ham en  russisk offiser i sommeruniform. Etter luene å dømme er de øvrige personene østerrikske krigsfanger – muligens tsjekkere, som svært ofte var russisk-vennlige, og mer enn gjerne lot seg ta til fange.

Prinsippene for fargeseparasjon ble antydet av skotten James Clerk Maxwell allerede i 1855, og i 1861 tok hans assistent Thomas Sutton det første bevarte fargeseparasjonsbilde. Men praktiske metoder (og ikke minst egnet film-materiale) kom flere år senere. Prokudin-Gorskij, opprinnelig utdannet som kjemiker, konstruerte sitt eget kamera i begynnelsen av 1900-tallet, og brukte det flittig over hele tsar-riket.

Prokhudin-Gorskij forlot Russland i 1918, og bodde fra 1920 i Paris. Hans materiale er nå godt ivaretatt i Library of Congress i Washington.

Les også

-
-
-
-
-
-

Les også