Emil Flohri (1869-1938).
Chromolitografi i Library of Congress, Washington DC,

Foranledningen til denne litografien var en spesielt stygg pogrom i Kisjinjov (nå Chișinău, hovedstad i Moldova) i forbindelse med den ortodokse påsken i april 1903.

Den jødiske organisasjonen B’nai B’rith sendte en petisjon til daværende president Theodore Roosevelt (1858-1919), som telegraferte den videre til den russiske utenriksministeren – som nektet å motta den.

Øverst til venstre henvender presidenten seg til tsar Nikolaj II (1868-1918), og under bildet er det påført STOP YOUR CRUEL OPPRESSION OF THE JEWS, og Now that you have peace without, why not remove his burden and have peace within your borders?

Dessverre ble ikke dette den siste pogrom i tsar-riket, og situasjonen ble ikke spesielt bedre etter revolusjonen i 1917. I løpet av borgerkrigen forekom det også pogromer – og senere kom Ha-Schoah fra 1941 til 1945.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.