Tavle

Jeg husker en tid da man kunne spørre naboen om hjelp til det mest. En kopp sukker, en melkeskvett, eller om en håndsrekning. Mange av Documents lesere husker sikkert de opprinnelig Tjekkoslovakiske kortfilmene fra 70-tallet om naboene Pat og Mat som hjalp hverandre med alt mulig de ikke hadde greie på. Resultatet ble aldri som de hadde planlagt, men de fant uansett en slags løsning tilslutt i all vennskapelighet.

Noen har heldigvis gode naboer de kan ty til om det trengs, men stadig flere opplever at de har mindre og mindre felles med naboen, og at terskelen for å ringe på å be om en tjeneste blir høyere og høyre. Det kan være flere grunner til det. For det første lever vi mer av livet innenfor husets fire vegger hvor vi møter og diskuterer med likesinnede bosatt over hele landet – ja kanskje over hele verden takket være moderne teknologi. Så er det heller ikke gitt at man har noe felles med nærmeste nabo, bare fordi man tilfeldigvis har bosatt seg vegg i vegg. En ting er at man ikke har felles interesser, noe annet er at mange opplever at man heller ikke deler naboens kultur eller verdisett. Vi ser i Aftenposten at flyttemønsteret i Oslo tydelig viser hvordan etnisk hvite nordmenn i hopetall flytter for å komme seg vekk fra nabolag som plutselig har blitt litt for fargerike, for å si det forsiktig.

Jeg tror det er en mager trøst for alle som kjenner på denne ufrivillige flyttetrangen å vite at det alltid er noen som har det verre, – men det er det. Jeg kom over en bitteliten notis. Egentlig en helt unnselig og uviktig liten hverdagshistorie fra et parallelt univers som heter Rosengård i Malmø. Der er det en kar i 20-årene som fant ut at det er mange gode grunner til ikke å ha noe med naboen å gjøre. Han hadde vært ute av leiligheten i noen timer på søndag, og da han kom hjem igjen oppdaget han plutselig at han hadde et hull i veggen. Et kulehull. Resultatet av et skudd som ikke var avfyrt utenfra, eller fra oppgangen, men fra naboleiligheten! Han har beviselig et kulehull i veggen mellom seg og naboen. Hva sier politiet?

– Den ser ut att ha kommit in från angränsande lägenhet, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.

No shit Sherlock! Politiet har så langt gjennomført en undersøkelse på stedet, de har gjort «visse tekniske funn» men vil ikke fortelle hva de har funnet. En tomhylse? Et våpen? Om de har noen mistenkte? Det sier historien ingenting om, og det er nok litt for tidlig i etterforskningen siden dette skjedde for bare to dager siden. Et tips kan kanskje være å snakke med naboen, – du vet de som også har et hull i veggen, uten murpuss over hele stua, men med en svak eim av kruttrøyk i leiligheten.  Blir det for vanskelig for dem får de sette Pat og Mat på saken.

sydsvenskan.se